Radmanović “poništio” Dodikov ultimatum: Sporazum lidera važi i poslije 5. septembra

Radmanović je rekao kako se nada da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara koji će sastaviti izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da je rješenje političke krize u BiH u dogovoru ključnih političkih faktora u BiH, koji je moguć, iako je u malom zastoju.

Radmanović je rekao kako se nada da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara koji će sastaviti izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH.

On je sinoć za Alternativnu televiziju rekao da je rješenje u sprovođenju onoga što su potpisala trojica lidera političkih partija u Sporazumu o formiranju zajedničke vlasti na nivou BiH.

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana /ANP/ ne smije biti uslov za formiranje Vijeća ministara”, istakao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Povodom činjenice da 5. septembra ističe rok koji su dali potpisnici Sporazuma da se uđe u proces izbora novog Vijeća ministara, Radmanović je rekao da Sporazum nije “mrtvo slovo na papiru”.

Tačno je da ističe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje važiti dogovor 5. septembra, još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma za koji smatram da je dobar i na bazi njega može se napraviti Vijeće ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo preduzeti određene mjere koje su iz vrha SNSD-a najavljene”, dodao je Radmanović.

On je naveo da ne vjeruje da će biti novih razgovora trojice političkih lidera u BiH prije 5. septembra.

Problemi su se manifestovali kroz odbijanje druga dva člana Predsjedništva /Željka Komšića i Šefika DŽaferovića/ da glasaju za Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara prije ANP-a čime su postavili uslov kojeg nema u Sporazumu i koji je nepotreban”, pojasnio je Radmanović.

On je ocijenio da će trenutno stanje potrajati jedan period, kao i da će u naredna dva mjeseca ostati ovaj Savjet ministara, navodeći da je teško predvidjeti šta će dalje biti.

Posljedice blokade zajedničkih institucija BiH već se vide, kriza stvarno postoji i može biti sve gora”, istakao je Radmanović.

On je, govoreći o mogućnosti održavanja vanrednih izbora, naveo da bi SNSD u ovom momentu, godinu dana nakon parlamentarnih izbora, dobio još više glasova nego što je dobio u oktobru prošle godine, prenosi Fokus.

Možda bismo i došli do situacije u parlamentu BiH, da mi sami iz SNSD-a sa našim koalicionim partnerima imamo 10 poslanika koji pokazuju da se ne samo u Domu naroda, već i u Predstavničkom domu, ne može ništa bez nas”, poručio je Radmanović.