Radnici "Agrokomerca" ne mogu ni kod doktora ni u penziju

Radnici preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše već duže od 20 godina lišeni su elementarnih zakonskih prava koja im pripadaju, kao što je pravo na povezan radni staž te zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema riječima Mumina Pehlića, predstavnika Sindikata radnika u ovom preduzeću, zaposlenici već godinama ne dobijaju puni lični dohodak, već novčane akontacije, pomoću kojih preživljavaju od danas do sutra, kako piše USK Info.

"Primjer 'Agrokomerca' je eklatantan slučaj kako se danas krše i obezvređuju prava radnika koji su stvarali ovu firmu. Još je veći problem što je svih ovih godina izostala reakcija nadležnih institucija i Vlade Federacije BiH, koja je titular imovine preduzeća", kaže Pehlić.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja "Agrokomerca" danas iznose oko 135 miliona maraka, a gotovo polovina dugovanja se odnosi na neisplaćene plate zaposlenima te obaveze prema društvenim fondovima.

On je dodao kako se na spisku nalazi oko 180 radnika, a jedno od prava kojih su lišeni jeste zdravstveno osiguranje.

"Godinama su radnici primorani da sami plaćaju svoje liječenje. Tokom jedne godine, zahvaljujući Vladi USK, imali smo besplatno liječenje u zdravstvenim ustanovama, ali to je već davno prošlo vrijeme. Ponekad menadžment firme priskoči u pomoć i plati bolesnom radniku zdravstvenu uslugu, a nekada ne, sve zavisi od okolnosti i troškova", kaže Pehlić.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja i neuvezan radni staž, što je velika prepreka prilikom penzionisanja radnika. Pehlić kaže kako su radnici u proteklom periodu od predstavnika titulara imovine i menadžmenta preduzeća tražili da svojim potraživanjima sudjeluju u kupovini imovine preduzeća, ali da im to nije bilo dopušteno.

Također, ističe kako su u proteklim godinama privatnim kompanijama prodati najvitalniji dijelovi "Agrokomerca" te je time onemogućeno da preduzeće jednog dana stane na zdrave noge.

"Novac od prodaje mesne industrije i drugih kombinata usmjerava se svuda, ali nikada za izmirenje dugova prema radnicima", kaže Pehlić.

Podršku radnicima ovog ugaslog krajiškog diva dali su i iz Saveza samostalnih sindikata FBiH, čiji je predsjednik Selvedin Šatorović osudio, kako je istakao, nekorektan odnos države prema njima.

"Licemjeran je odnos države prema ovim ljudima i njihovim pravima. Osuđujemo maćehinski odnos Federacije BiH prema ovim radnicima, a možemo slobodno reći i prema građanima Unsko-sanskog kantona", kazao je Šatorović.

On je dodao kako će jedan od njihovih prioriteta u narednom periodu biti donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža, koji bi trebalo riješiti problem radnika "Agrokomerca" i sličnih preduzeća.

U aktuelnom menadžmentu ove firme kažu kako su svjesni svih problema s kojima se suočavaju radnici, ali dodaju kako se radi o naslijeđenim problemima, koje je teško brzo riješiti. Ističu kako preduzeće posjeduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Inače, nedavno je sudskom odlukom odbačen zahtjev povjerilaca "Agrokomerca" o uvođenju stečaja, što je obrazloženo time da se on može uvesti tek kada prestane važiti odluka Vlade FBiH o finansijskoj konsolidaciji u tom preduzeću koja ističe krajem tekuće godine.