Teška situacija: Radnici "Aluminija" održali štrajk upozorenja

Radnici mostarskog „Aluminija“ danas su održali štrajk upozorenja, kako je to odlučeno prošle sedmice na vanrednoj sjednici Skupštine Sindikata uposlenika ovog preduzeća. 

Brojni su razlozi, rekli su tada, za pokretanje štrajka, od opstanka Društva na prvom mjestu do neuplaćivanja doprinosa i nepoštovanja Sporazuma koji su radnici ljetos potpisali s Upravom o isplati plaća s kreditnim obavezama.

To su i danas nakon jednosatnog štrajka kazali novinarima te iznijeli da im se obratio direktor Društva Dražen Pandža, koji je im kazao da je stanje u preduzeću veoma loše.

- Ovo je prvi od tri najavljena štrajka upozorenja. Imamo neka obećanja za uplatu plaće od direktora Društva, ali problem cijene struje i sirovina još nije riješen. Trenutno plaćamo struju dan za dan, po cijeni od 85 eura bez prijenosa. Od Vlade Federacije BiH nemamo još nikakvih poziva za sastanke prema nama predstavnicima radnika, što je sramotno i žalosno. Poražavajući je odnos prema radnicima - izjavio je Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata.

Slično je naveo i Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata, koji je podvukao da je jedan od većih problema izuzetno slaba saradnja menadžamenta i Vlade FBiH.

- Struja se kupuje svaki dan. Zadnje pozitivno poslovanje „Aluminija“ bilo je za vrijeme Mije Brajkovića, kada je struja bila 29 eura. Cijene struje od njegovog odlaska bile su sve veće. Uglavnom, svaki novi menadžment, sedmero direktora, svi su poslovali s minusom. Bez pomoći Vlade, ovo se neće moći izdržati. Mi smo utopljenik koji čeka spas - poručio je Bebek.

„Aluminiju“ su, podsjetimo, i dobavljači, odnosno, glavni partneri za isporuku sirovina dali rok do petka, odnosno, obavijestili su ih da s njima više ne mogu poslovati na nekomercijalnoj osnovi.