Radnici REMUS-a se izborili: Završen štrajk, evo šta je dogovoreno

remus

Znaš kakvi smo mi Bosanci, ili će biti kako mi hoćemo ili neće nikako i eto došlo se do tog dogovora, kompromisa, rekao je izvor "Avaza"

Uprava i radnici austrijski kompanije REMUS u Sanskom Mostu su došli do kompromisa i štrajk je završen. Radnici će dobiti minimalnu plaću od 1000 KM, regres, 13. plaću i putni trošak.

Podsjećamo, riječ je o kompaniji koja proizvodi auspuhe, a radnici su u štrajk stupili u petak.

Kako je rekao izvor "Avaza", koji je htio da ostane anoniman (identitet poznat redakciji) dogovoru su prethodili žučni pregovori.

- Došlo je do dogovora. Došli su predstavnici kompanije iz Austrije. Predstavnici iz Austrije su tražili da radnici uđu u novu halu oko 10:30, koju je napravljena otkako je nova struktura preuzela kompaniju. Radnici nisu htjeli i poručili su da ako su oni mogli biti tu od 6 sati ujutro na suncu, onda mogu i oni. Predstavnik kompanije je imao razglas da ga radnici ne bi nadglasali. U jednom trenutku je iznerviran izašao i rekao "Raus" (van). Bukvalno ih je istjerao iz kruga firme - rekao je izvor "Avaza".

Pregovarali sa domaćim predstavnicima kompanije

Kako je rekao, u tom trenutku su pregovarali sa domaćim predstavnicima kompanije.

- Na kraju su se dogovorili da se vrate i predstavnik iz Austrije je govorio kako se dosta novca uložilo u kompaniju, ja vama dajem regres, napravio sam ovo, napravio sam ono... Radnici su rekli da ih to ne zanima, nego da hoće plaće. Na kraju se dogovorili i da uđu u halu. Predstavnik iz Austrije je mislio da oni imaju najnižu plaću 850 KM plus topli obrok, ali onda su mu radnici pojasnili da je najniža plaća sa toplim obrokom 850 KM - pojasnio je.

Onda je rekao da će povećati naknadu za prijevoz, pojašnjava izvor "Avaza", iako oni nisu imali naknadu za prijevoz.

- Da li je bio lažno informisan ili šta li već... Ponudio im je 10 posto povećanje plaće, što radnici nisu prihvatili i ponovo su otišli na parking. Onda je došla ponuda od 15 posto, nisu ni to pristali, a onda je izašao predstavnik firme iz Austrije i ponudio je da ukoliko nekome 15 posto ne bude dovoljno da plaća bude 1000KM, on će dobit plaću od 1000 KM. Tako da je zagarantovana minimalna plaća 1000 KM. Oni koji imaju plaću višu od 1000KM njima će povećanje biti manje. Imat će u julu regres od 530 KM, imat će 13. plaću i novac na prijevoz dok je gorivo na ovakvom nivou - kazao je izvor "Avaza". 

"Znaš kakvi smo mi Bosanci"

Prema riječima našeg izvora, većina uprave je okrenula leđa radnicima i stala na stranu poslodovca. 

- Šefovi i poslovođe su s njima bili prvi dan i onda su im okrenuli leđa - poručio je.

Predstavnici iz Austrije nisu navikli na ovakav pristup problemima.

- Znaš kakvi smo mi Bosanci. Ili će biti kako mi hoćemo ili neće nikako. I eto došlo se do tog dogovora, kompromisa - rekao je izvor "Avaza" te dodao da bi se situacija u narednom periodu trebala popraviti.

Kako je potvrđeno za portal "Avaza" druga smjena je počela sa radom.