Radnici se mogu nadati platama

.
Za april je 12.412 radnika prošlo aplikaciju, dok je za maj kriterije zadovoljilo 10.939 zaposlenih

 

Za radnike zaposlene u 1.738 firmi koji su aplicirali na ranije raspisan javni poziv, biće isplaćene minimalne plate za april i maj, rekao je Draško Jeličić, ministar privrede KS-a. Liste sa firmama koje su ostvarile pravo na isplatu za april i maj objavljene su na web stranici Ministarstva privrede KS-a.

 

Prepreke

- Za april je apliciralo 1.875 firmi, što znači da je 12.412 radnika prošlo aplikaciju, dok je za maj kriterije zadovoljilo 1.559 firmi, odnosno 10.939 radnika je prošlo aplikaciju. Očekujemo da će sredstva biti realizovana do kraja sedmice, ali to je do operativnosti banaka, kazao je Jeličić.

Navodi da su prethodne prepreke prevaziđene, te da su se programu priključile i neke od općina.

- U aprilu su aplicirale 1.774 firme koje su registrovane u općinama, a od toga su 3.204 radnika dobila platu, za šta je izdvojeno 1.063.000 KM, dok će u kategoriji za maj od ukupno 776 aplikanata, 1.278 radnika dobiti plate, istakao je Jeličić.

Napomenuo je da za maj nisu potpisani sporazumi s općinama Centar i Ilidža i da su neki javni pozivi još u toku, tako da podaci o općinama nisu potpuno precizni, dok Općina Stari Grad nije pokazala interes da učestvuje u projektu.

Kako je istakao, završen je javni poziv Ministarstva privrede KS-a za poticaje za očuvanje starih i tradicionalnih zanata i obrta. - Ministarstvo je primilo 348 prijava, što je za 29 posto više nego 2019. Uslove za dodjelu sredstava ispunjava 312 obrtnika, kojima će biti isplaćeno po 480,75 KM. Ukupan iznos za tu namjenu je 150.000 KM, naveo je Jeličić.

Ministarstvo privrede KS-a je programom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa povećalo sredstva koja se tradicionalno dodjeljuju poljoprivrednicima, tako da je ove godine za tu namjenu planirano 5.000.000 KM, a do danas je pravo na taj poticaj ostvarilo 607 poljoprivrednika. Aktivnost će se odvijati do kraja godine.

Jeličić je dodao da je na Skupštini KS-a usvojen program mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, a tiče se razvoja male privrede.

Zanati i obrti

Programom je obuhvaćeno devet aktivnosti za čiju realizaciju je planirano 6.300.000 KM, a taj novac će biti realizovan u narednom periodu.

- Devet programa obuhvata kreditiranja pod povoljnijim uslovima, refundiranje kamata na preuzetim kreditima, poticaje za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaje za unapređenje poduzetništva i obrta. Također, dio programa je i edukacija mladih za zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unapređenje IT tehnologije, poticaj za startup subjekte male privrede, poticaj za razvoj ženskog poduzetništva i podršku mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata, izjavio je Jeličić.

 

 

Izvor: