(VIDEO) Radnici Zenicatransa nisu svjedočili na sudu

Radnici Zenicatransa pred Općinskim sudom u Zenici trebali su se izjasniti o blokadi autobuske stanice po tužbi Grada Zenice, ali kako nisu imali pravnog zastupnika, niko ih nije pozvao da svjedoče.

Sarvan je, u svojstvu svjedoka u optužnici Gradske uprave Zenica protiv Sindikalne podružnice Zenicatransa, trebao svjedočiti pred Općinskim sudom u Zenici.

On je novinarima objasnio kako Sindikalna podružnica tog preduzeća nije imala pravnog zastupnika, jer im Samostalni sindikat saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine, koji je bio obavezan da ih zastupa u tom postupku, nije poslao svog advokata niti su poslali ovjerenu punomoć za advokaticu koju je angažirao zenički sindikat.  

Ishod je onakav kakav se mogao očekivati i nije se pojavio onaj ko se trebao pojaviti, tako da ni mi kao svjedoci nismo ni pozvani da damo izjave, jer nismo imali pravnog zastupnika, koji se nije pojavio”, kaže Huso Sarvan .

Dodaje kako će Sud donijeti odluku na osnovu onoga što ima.

Podsjetimo, dvanaest radnika JKP Zenicatrans – prevoz putnika u nedjelju su u 15.00 sati započeli novi, drugi štrajk glađu ovog mjeseca, a jutros si im se priključila još šestorica kolega.

Oni su u štrajku glađu za koji ja, lično, nisam. Nisam za to da ljudi izlažu riziku svoje zdravlje i svoje porodice.Oni su se, jednostavno, sami odlučili na ovaj korak, da ukažu nadležnim da je krajnje vrijeme da se naši problemi riješe i prekine agonija u kojoj se nalazimo – kazao jepredsjednik sindikata Huso Sarvan.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće zasjedalo u četvrtak, ali da tada nije donijelo nikakvu odluku pa oni nastavljaju sa svojim redovnim aktivnosti, u koje je uključena i blokada Autobuske stanice.

Stanica u tom gradu blokirana je od 31. decembra prošle godine.

“Ishod je onakav kakav se mogao očekivati i nije se pojavio onaj ko se trebao pojaviti, tako da ni mi kao svjedoci nismo ni pozvani da damo izjave, jer nismo imali pravnog zastupnika, koji se nije pojavio”, kaže Huso Sarvan . Dodaje kako jwe rasprava završena i da će Sud donijeti odluku na osnovu onoga što ima.

-Mislim da je ovo sve besmisleno, jer se optužnica odnosi na prekid štrajka. Ovo nije nikakav štrajk, nego samo obustava rada jer nismo u mogućnosti da obavljamo djelatnost za koju smo nadležni – ističe Sarvan.

Preduzeće je donedavno bilo u blokadi od Kantonalnog ureda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u međuvremenu skinuta, ali i dalje nemaju novca za kupovinu goriva, jer kompanija Tioil, koja dobavlja gorivo Zenicatransu, nije prihvatila cesiju između Rudnika mrkog uglja Zenica i Zenicatransa.

Po tom sporazumu, Rudnik je, za dug prema Zenicatransu, trebao platiti oko 100.000 duga prema tom naftnom preduzeću, kojem Zenicatrans duguje oko 220.000 KM.