Radnička klasa ne odlazi u raj: Put od Agrokomerca i oduzetih prava do Strazbura

.
- Od septembra 2020. godine u Velikoj Kladuši djeluje Odbor dioničara za naplatu štete po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Naime, nekoliko dioničara je odlučilo da osnuje ovaj „Odbor“ i pokuša okupiti zainteresirane dioničare kako bi ostvarili ista prava, odnosno novčanu odštetu, koju je Evropski sud za ljudska prava 2012. godine dosudio za dvoje radnika u iznosu od 3.600 eura na ime nematerijalne štete, jer im je bilo uskraćeno učešće u upravljanju preduzećem i njihovim dionicama. Članovi ovog odbora smatraju da i ostali dioničari imaju isto pravo...

VELIKA KLADUŠA, 3. januara - Radnicima nekadašnjeg velikokladuškog giganta “Agrokomerca”, nakon njegovog pretvaranja u dioničarsko društvo 1991. godine, oduziman je dio plate kako bi se firma razvijala.

Na taj način radnici su investirali u društvo kapital, tačnije trećinu plate, i time postali njegovi dioničari. Nakon agresije na BiH, društvo prelazi u državno vlasništvo. Kako su im oduzeta prava koja idu uz vlasništvo nad dionicama, neki od radnika su tužili državu, a dvoje ih je pred Evropskim sudom za ljudska prava 2012. godine dobilo presudu kojom je utvrđeno da im država na ime nematerijalne štete isplati iznos od 3.600 eura.

Smatrajući da isto pravo imaju i ostali radnici dioničari, u septembru 2020. godine jedan od tih dioničara - Ibro Pilipović, zajedno sa još 4 člana osnovao je kako su ga nazvali “Odbor dioničara za naplatu štete po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”.

Ovdje počinje priča o dugotrajnoj i iscrpljujućoj borbi radnika, a koju donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati...