Radončić: Jedini koji može zaustaviti Dodika sam ja

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, u Pressingu na N1 kazao je da on jedini koji može zaustaviti Milorada Dodika u separatizmu, te da svojom biografijom može opovrgnuti sve navode i optužbe da je špijun, obavještajac i KOS-ovac.

Brojni analitičari su kazali da je bilo bitno da se Fahrudin Radončić prikaže kao kriminalac, da radi za Srbiju, da je bio špijun, KOS-ovac, a lider SBB-a u Pressingu je to komentarisao: 

"Ovdje se radi o zamjeni identiteta. Ja sam čovjek koji je 1987. isključen iz Saveza komunista jer sam rekao za Miloševića. 1990. sam napisao knjigu o neovisnom Kosovu. Bio sam kućni prijatelj sa uglednim albanskim političarima. Ovdje sam bio svaki dan rata. Izgubio sam mnoge. Muslimović i drugi za mene kažu da sam bio KOS-ovac. Ne bih prošao provjeru za ministra sigurnosti, dobio certifikate za ulaske u objekte NATO-a da sam koketirao sa tom vrstom polusvijeta", izjavio je Radončić. 

"Kako čovjek sa mojom biografijom da bude špijun. Šef KOS-a je bio Fikret Muslimović, načelnik Nedžad Ajnadžić. Njih ne pitaju jesu li bili KOS-ovci. Tražili smo za svaku javnu ličnost da se utvrdi - i da ne može obavljati javnu službu, to nikad nije prošlo. Latić je objavio spisak bošnjačkih KOS-ovaca, neka pogledaju ko je. Oni koji meni spočitavaju da sam KOS-ovac, to su bili oni i njihovi očevi", izjavio je Radončić. 

Za Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo, je rekao da je "mali klerofašista". On je, podsjećamo, za Radončića ranije kazao da "nije Bošnjak".


"Napravio sam najveći novinski sistem u Bošnjaka. Napravio sam najljepše zgrade u Sarajevu, Tuzli. Desetak nacionalnih projekata koje kao narod nismo imali. Zahvaljujući Dnevnom avazu, Bošnjaci imaju list. Ja sad trebam jednoj budaletini objašnjavati jesam li ja Bošnjak ili nisam. Nemojte da tjeramo i da skidamo pantalone i dokazujemo šta smo".

Mnogi Fahrudina Radončića optužuju da će sa Dodikom i Čovićem podijeliti Bosnu i Hercegovinu. On odgovara: 

"Ja nisam otišao iz Sarajeva, a imao sam nevjerovatne mogućnosti, kada je ovo bila najbesperspektivnija zemlja na svijetu. Govorio sam da će Sarajevo biti metropola sa 30 stranih ambasada. Kako ja mogu dijeliti sa Dodikom i Čovićem? Sa njima su neki drugi pravili podjele. Neko je napravio Bošnjački sabor i muslimansku državicu. Ja sam bio u pritvoru jer sam napisao tekst 'Harakiri u Holliday Innu'", rekao je predsjednik SBB-a. 

"Jedini koji može zaustaviti, pogotovo Dodika, u separatizmu je Fahrudin Radončić. Da ih neće možda zaustaviti Komšić? Da ih neko drugi, mlađi i nejaki - koji nema autoriteta?", kazao je. 

On je pojasnio da je od jeftinog populizma potrebno ići u ekonomski patriotizam.