Radončić: Nećemo postati parkiralište za migrante

Fahrudin Radončić
Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njom strateški bitan.

 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je u Zagrebu nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

- Mi smo namjerno izabrali Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njom strateški bitan, jer dijeli nas više od hiljadu kilometara duga granica - rekao je novi bosanskohercegovački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

BiH je važno da hrvatska granica bude neprobojna

- Bosni i Hercegovini iznimno je važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante iz sigurnosnih i svih drugih razloga. Hrvatska neće time samo ostvarivati svoje ciljeve prema Šengenu nego ćemo postići pragmatičnu poziciju da ruta preko BiH za sve migrante više ne bude tako atraktivna i da će nas izbjegavati - objasnio je Radončić.   

Ministar Božinović složio se s tim, ali je poručio da "nije u interesu da bude i drugih i trećih ruta". 

- Trebamo se na razini EU dogovoriti što je cilj i namjera kada su u pitanju ekonomske migracije - dodao je Božinović.

 

 

- Svi u BiH i regiji morat će se solidarizirati. Ako se EU i mi ne dogovorimo, bit ćemo u problemu. Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante - istakao je Radončić i pozvao Brisel da migrantsku krizu ne tretira samo kao humanitarnu nego i kao sigurnosnu. 

Dodao je da 93 posto pomoći zemalja EU za BiH odlazi na humanitarna pitanja, a samo sedam posto na sigurnosna.  

BiH nedostaje policajaca

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu saradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić upozorava na "alarmantno stanje" u zemlji u vezi s tim pitanjem.  

- Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila nijednog novog mladog čovjeka - istakao je Radončić. 

Kaže da je BiH "hitno" potrebno 400 policajaca, a ukupno 1.200.  

Suzbijanje krijumčarenja

Božinović je kazao da su danas skoro svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična saradnja nužnost. 

Naglasio je da je Hrvatska uhapsila hiljadu krijumčara prošle godine te dodaje da se radi "o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima".

- Već 95 osoba uhićeno je od početka godine. To je sigurno jedno područje suradnje koje moramo dodatno jačati s nadležnim službama unutar BiH, ali i drugih - smatra hrvatski ministar. 

Radončić je na kraju zahvalio na dosadašnjoj hrvatskoj pomoći BiH i pozvao Božinovića u posjetu.