Radončić odlazi s čela SBB-a, dolazi Nermin Džindić?

asd
Nakon jedanaest godina suverene vladavine SBB-om njegov osnivač Fahrudin Radončić bi mogao prepustiti stranku aktualnom ministru industrije i energetike u FBiH Nerminu Džindiću. Prema informacijama koje je iz vrha SBB-a dobila Patria to se trebalo ozvaničiti sutra, ali je navodno nezadovoljstvo Muniba Jusufovića prolongiralo odluku.

-Šta ja imam s tim, znam ja ko plasira to u javnost. Šta god odluči predsjednik Radončić ja ću podržati. Ja sam u SBB-u zbog njega i ako odluči da se povuče podržaću svakog ko je prema njegovom mišljenju dobar nasljednik, rekao je Jusufović.

Za Džindića kako tvrdi smatra da je riječ o sposobnom čovjeku koji se dokazao kao ministar. Ipak, čini se kako je to samo stav za javnost. Na nezadovoljstvo koje je Jusufović izrazio unutar stranke odgovoreno mu je da je Džindić najvećim dijelom zaslužan što stranka finansijski opstaje i da je to i njemu jasno. 

Za Patriju Jusufović nije želio precizirati hoće li odluka predsjednika SBB biti ozvaničena naredne sedmice kako se očekuje. To nam nije mogao potvrditi ni politički direktor Anis Krivić.

-Ne mogu ništa komentarisati oko toga. SBB je porodica unutar koje se dešavaju određene stvari o kojima će kada se poslože javnost biti zvanično informisana, rekao nam je Krivić.

Ministar Džindić nije odgovarao na naše pozive, ali iz krugova bliskih Predsjedništvu stranke nam je potvrđeno da je Radončić užem rukovodstvu već predstavio Džindića kao svog nasljednika. Mnoge je takav izbor iznenadio s obzirom da je svima poznato kako je Džindić izuzetno blizak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem. To otvara pitanje da li se SBB nakon brojnih problema s kojima se stranka susreće u posljednje vrijeme i koju napušta članstvo ostavlja u naručju SDA koju konstantno kritikuju.

-Kuda će SBB ako se desi promjena na čelu stranke je stvar strateških opredjeljenja i o tome je u ovom trenutku nezahvalno govoriti, rekao nam je izvor blizak Predsjedništvu SBB-a.

U opciji za predsjednika SBB-a čak je bio i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić koji je na izlaznim vratima iz ove stranke. Njega je kako tvrde dobro obaviješteni izvori lobirao lično Džindić, što može biti rezultat lične nesigurnosti ministra da će kao predsjednik biti samo stranački eksponent dok će ključne poteze opet povlačiti Radončić. Davno su mnogi konstatovali da je SBB njegova privatna firma, a što je potvrđeno autoritativnim vođenjem i unutarstranačkim odlukama koje nisu ostavljale mjesta kompromisu. 

Ranije su u javnost procurile i informacije da bi Džindić, ali i ministrica okoliša Edita Đapo mogli biti na izlaznim vratima SBB-a ako se nastavi naredbodavna politika Radončića koja je skoro ugasila stranku u Hercegovini, a sve je manje spremnih na slijepu poslušnost. Preko svoje pozicije u Vladi FBiH i upliva u namjensku industriju Džindić se čini kao logično rješenje kojim se može revitalizirati u Hercegovini. Uz to, ovih dana Đapo je u centru skandala oko dodjele poticajnih sredstava za prevazilaženje negativnih posljedica od korone gdje joj se između ostalog zamjera da su novac dobijale firme koje su otpuštale radnike.


Piše: Ernad Metaj