Radončić nakon presude: Ovo je jedna velika pobjeda, ne mene, nego građana BiH

Fahrudin Radončić, u prvostepenom postupku pred Sudom BIH, oslobođen je optužbi za vršenje pritiska na svjedoke u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Time je okončan dvogodišnji sudski proces protiv bivšeg ministra za sigurnost BiH, te trenutnog delegata u Domu naroda PS BiH lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH. Također, u ovom predmetu, na današnjem suđenju optužbi su oslobođeni i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Bilsena Šahman i sekretar Ministarstva za sigurnost Bakir Dautbašić.

Izlazak Radončića iz sudnice dočekan je sa velikim aplauzom brojnih prisutnih, koji su u pojedinim trenucima i skandirali "Fahro, Fahro!".

"Dogodilo se da se dokazalo ono što smo od početka tvrdili da smo mi nevini ljudi i da smo žrtve jedne porodične montirane optužnice. Meni je jako drago da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon, te da se u jednom fer sudskom postupku pokazalo da osim želje da se mi politički eliminiramo ne postoji niti jedan drugi dokaz, niti jedan zakonski motiv, da budemo procesuirani. Ja mislim da je ovo je jedna velika pobjeda, ne mene, nego građana BiH, koji shvataju da nezavisni sud ipak ima snage, hrabrosti i profesionalizma da jednako tretira i tužilaštvo, i odbranu, i činjenice za i protiv, te donese jedino zakonsku i pravičnu presudu", istaknuo je Radončić u kratkom obraćanju nakon izricanja presude.

Njegov advokat Asim Crnalić dodao je da očekuju žalbu, ali da su uvjereni u konačnu pobjedu.

"Očekujem da će se tužilaštvo žaliti, s obzirom na to koliko su bili zainteresirani za progon gospodina Radončića. Sud je akceptirao naša stajališta, jer su ona uvjerljiva. Tužilaštvo nije uspjelo dokazati ono što su tvrdili jer su pogrešno postavili optužbu i bili su od samog početka uvjereni da su naši branjenici krivi", istaknuo je Crnalić.

Podsjećamo, Radončić je, prema navodima Tužilaštva BiH, naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode u Tužilaštvu, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.