Radončić: Rusi su dali različite ulazne podatke za Banju Luku i Mostar

Fahrudin Radončić
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić očitovao se u vezi sa informacijom o nedolasku 25 ruskih medicinskih tehničara u Mostar na poziv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi dezinficirali prostorije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ova informacija, kako smo objavili, usko je vezana za njihovim dolaskom i obavljanjem ovog posla u Banjoj Luci, tačnije na UKC-a RS početkom aprila.

"Povodom raznih medijskih pitanja zašto je ministar sigurnosti BiH navodno prvo pustio dolazak sanitetskog-vojnog kontigenta iz Rusije da sleti u Banja Luku, a sada nije dao saglasnost za njihov ulazak u BiH kopnenim putem prema Mostaru, treba pojasniti nekoliko činjenica. Prvi ulazak, odnosno slijetanje tri aviona iz Rusije, odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH. To pokazuje i dokument koji stavljamo javnosti na uvid. Ali, u tome nema ničeg nezakonitog. Ministrica Turković je postupila u skladu sa odlukom vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju", naveo je Radončić.

Nadalje, on kaže da Ambasada Ruske Federacije u BiH, u noti prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tada uopće nije navela da se radi o osoblju sa vojnim činovima i o vojno-medicinskoj opremi.

"Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP, za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovoga puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove! To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banja Luku, to više nije moglo samo označiti humanitarnom djelovanjem. Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH", naglašava Radončić.

Kao što je poznato, kaže on, dva ministarstva su predložila Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH.

"To je legalistički pristup u skladu sa novonastalim spoznajama i okolnostima", poručio je ministar sigurnosti BiH.

Inače, Rusi su u RS došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Ambasade Rusije bh. Ministarstvu vanjskih poslova koje je tada dalo saglasnost.