Radončić: S kim će SBB ove godine ići na izbore

k
Prije četiri godine kada sam ja bio pod lažnom optužnicom, kada sam svake sedmice bio u sudnici, kada sam bio najveća žrtva najprljavijih političkih harangi, napravio sam dobar rezultat na lokalnim izborima, kaže Radončić

 

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostovao je danas u emisiji "Dan uživo" na televiziji N1, a prva tema o kojoj je govorio bila je otvaranje naše državne granice, a konstatirao je da je situacija s pandemijom koronavirusa u BiH sve bolja i bolja.   

 

Na pitanje s kim će SBB na izbore, Radončić je rekao:

 

- SBB će vjerovatno ići sam. Vi se sjetite, ima tu mnogo špekulacija. Prije četiri godine kada sam ja bio pod lažnom optužnicom, kada sam svake sedmice bio u sudnici, kada sam bio najveća žrtva najprljavijih političkih harangi, napravio sam dobar rezultat na lokalnim izborima. U ovoj situaciji mi imamo mnogo potentnih mogućnosti i mislim da SBB zaista u tom smislu ne razmišlja o koalicijama. Razgovarat ćemo. Mi smo prošli put bili zajedno sa SDA i osvojili smo 3-4 načelnika, a SDA je to odmah poništila, rekli su da su to njihovi načelnici. Prerano je, treba razgovarati sa svima i sa ljevicama i desnicama, SBB je stranka centra i u tom smislu ne treba imati predrasude.

 

Rekao je da se čuo s gospodinom Izetbegovićem i da su jedan drugom čestitali Bajram te da su se dogovorili da će se vidjeti sutra ili prekosutra.

Na konstataciju hoće li na Lokalne izbore izaći sa SDA Radončić je kazao: 

 

- Hvala vam na tom pitanju. Vi znate da smo mi i SDA, u bukvalnom smislu te riječi, spašavali dva puta – 2015. godine kada je gospodin Komšić napustio Federalnu vladu, nije bilo Vlade, mi smo vatrogasno ušli da pomognemo, da se napravi neka vlada, da se donese budžet.

 

Na pitanje novinara zašto nije neko drugi, Radončić je odgovorio da „drugi nisu imali dovoljno ruku“. 

 

- Pa sam ja čašćen montinarim procesom. Također, i sad SBB je ušla zato jer SDP i gospodin Nikšić iz njima razumljivih razloga u koje ne želim da ulazim, nije htio da napravi većinsku koalicionu grupu i onda su gospodin Komšić i gospodin Izetbegović tražili da napravimo jedan patriotski blok i mi smo ga napravili. Nema nikakvih mistifikacija – kaže Radončić.

 

O Miloradu Dodiku i prisluškivanju opozicije

Stojite li i dalje pri tvrdnji da vjerujete Miloradu Dodiku kada je kazao da se šali da je prisluškivao predstavnike opozicije u RS, upitao je ministra Radončića novinar:

 

- Skupština RS, to je moj utisak, sve više liči na pozorište u kojem se igraju komedije. S jedne strane, imate performanse koje radi opozicija, sad to radi i Dodik. Tu se stvari međusobno poništavaju. Ne može biti legalnog ili ilegalnog prisluškivanja. Ministar sam sigurnosti i odlično znam tu situaciju. Nema prisluškivanja bez naloga državnog Suda BiH ili drugih sudova. U ovom slučaju takvih naloga nema kao što nema dokaza da je to neko ilegalno radio - odgovorio je ministar Radončić.