Radujete se proljeću, ali zima se još ne predaje: Stiže još mnogo padavina

Početkom sljedeće sedmice, prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji zadržat će se i dalje nestabilno vrijeme sa kišom.

Ako ste se pitali kada će završiti zima, i već ste se počeli prilagođavati proljetnim temperaturama, donosimo vam najnoviju dugoročnu prognozu za Bosnu i Hercegovinu. 

Kako navode iz federalnog hidromeeorološkog zavoda, pretežno oblačno s kišom preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja sedmice. Više padavina očekuje se na jugu zemlje. Padavine će biti ćesto u obliku pljuskova. Najveće sume padavina prognoziraju se u petak i subotu (16. i 17.03.). Preovladavat će vjetar južnog smjera, slabe do umjerene jačine.


Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od 2 °C do 6°C, a u Hercegovini do 9°C. Maksimalne dnevne temperature imat će vrijednosti između 10°C i 16°C u Bosni, a na jugu zemlje i do 18°C.

Početkom sljedeće sedmice, prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji zadržat će se i dalje nestabilno vrijeme sa kišom. Kiša će biti slabijeg inteziteta, a prestanak padavina očekuje se u srijedu (21.03.). U petak (23.03.) u Bosni su mogući kratkotrajni pljuskovi.

Temperature zraka bit će niže, a u Bosni prognozira se u jutarnjim satima i mraz. Maksimalne temperature zraka kretat će se između 5 i 10°C- navodi FHMZ.

"Narednih deset dana možemo uživati u ugodnim temperaturama, s tim da će biti dosta promjenjivo. Bit će i kiše i sunca", kaže Ibrahim Hadžismajlović, dežurni prognostičar u FHMZ.

 

Krajem marta moguć i snijeg

No kako navode regionalni mediji, ali i prema predviđanjima prognostičke stranice Accu Weather, do kraja marta nisu moguće samo kišne padavine, moglo bi biti još i snijega! Doduše, ne u velikim količinima, ali nemojte se iznenaditi ako ugledate pahulje...

Sve ovo znači da zima još nije okončala te da ćemo se do pravog proljeća još morati strpiti.