Ramazan- proljeće srca svakog vjernika

Ramazan
Već odavno sam svjesna da za svu snagu, sve dobro i pozitivno što imam, dugujem vjeri, i nema sumnje da se sa vjerom može postići i još više, ako je primimo u svoje srce, ako joj se u potpunosti predamo!

Dok mubarek mjeseci osviću u ovim proljetnim jutrima, ne mogu, a da se ne osvrnem na prirodu koja nam na najljepši način nudi primjere iz života biljnog svijeta. Priroda dosljedno izvršava svoje emanete.Jedan proljetni cvijet se pitao kakav je smisao njegovog cvjetanja, ako će možda uskoro biti pokošen, ili jedan plod, kojega će možda neka dječija ručica ubrati prije nego potpuno dozre!? Jedan cvijet je ispunio svoju svrhu ako ga neko ubere i samo pomiriše i plod će opravdati svoje postojanje ako se i ptica nahrani njime!

Dok Insanu ponekad,pod bremenitošću iskušenja,”potonu lađe” pa se zapita kakva je svrha njegovog dunjalučkog putovanje.Zatreba mu dodatni motiv da ga podstakne, da se podigne, “da pronađe svoje proljeće”! Jer ni čovjeku nije ništa manje potrebno to proljeće negoli i samoj prirodi koja ga tako lijepo manifestira!

“Gospodaru blagoslovi nam redžeb i ša’ban i podari nam da dočekamo ramazan” ! Dova kojom se neko  redovito potrudi da nam skrene pažnju, kako je vrijeme da – svu svoju pažnju usmjerimo na mubarek mjesece koji se pojavljuju u ciklusu kao jedno godišnje doba! Svakako da i mimo pomenute dove postoje mnogi vjerodostojni hadisi koji imaju dovoljno kapaciteta da nas pokrenu!

I ma koliko da oklijevam, ljudskom slabošću, znam da neću moći odoljeti tom blagoslovljenom daru u vremenu. Oklijevanje je, vjerujem, samo ona tolerantna oscilacija kojoj podliježe svaki vjernik bez obzira na stepen imana!

Mubarek mjeseci i dani su  jedina “destinacija” na koju, u ovom vaktu, mogu “otputovati” da nađem svoj mir, oni su moja sigurna oaza u pustinji, miran otok usred nemirnog mora; oni su moja Sinajska gora, oni su moje “Brdo svjetlosti” na kojem ću ponovo preispitati i obnoviti svoju vjeru; uputu, milost, lijek…

Već odavno sam svjesna da za svu snagu, sve dobro i pozitivno što imam, dugujem vjeri, i nema sumnje da se sa vjerom može postići i još više, ako je primimo u svoje srce, ako joj se u potpunosti predamo!

Mubarek ramazan je još  jedna – jedinstvena i savršna prilika, da ojačamo i učvrstimo svoje vjerovanje i iman; da pokažemo svoju humanost, darežljivost, sve ono vrijedno što čovjek ima!

I zato trebamo biti sretni i zahvalni kad nas je Allah s.w.t poživio do dočekamo ovaj mubarek mjesec! Poučimo se prvom i najboljom generacijom muslimana, ashabima Muhammeda s.a.w.s koji su jednu polovinu godine provodili doveći Allah s.w.t da im ukabuli i primi dobra djela i dove koje su činili u prethodnom ramazanu, a drugu polovinu bi koristili pripremajući se za slijedeći kako bi ga što bolje dočekali.

Jer ramazan je blagodat u kojoj se svako u njemu može pronaći, i svako  u njemu može za sebe hajr naći!

”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla”(el-Bekare, 185).

Ramazan je i mjesec posta, a kolika je vrijednost posta govori nam i hadis Muhammeda s.a.w.s: “Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!”

Mjesec posta ima i svoje namaze koji se, također, višestruko više nagrađuju u odnosu na namaza u drugim mjesecima! U mjesecu ramazanu je noć Qadr, posebne noć, za nju se vežu mnoge blagodati i sudbonosni događaju, bolja je od hiljade drugih mjeseci u kojima nema  te noći.

Mjesec ramazan je, svakako, najbolja prilika i za naš zikr i dove , a njih možemo uvijek i svugdje izgovarati: La ilahe ilallah – riječi tevhida; estagfirullahi – traženje oprosta od Allaha s.w.t; i – traženje dženneta, i zaštite od džehennema! Tako lahke i jednostavne riječi, a dovoljne za cijelu vječnost!

Preostaje nam samo da očistimo svoj nijet, svoja srca i iskoristimo VRIJEME.  Vrijeme je naš najdragocjeniji dar, ono je naš život. A koliki je značaj vremena govori nam kur’anskoj sura El-Asr u kojoj se Allah s.w.t zaklinje vremenom: “Tako mi vremena, čovjek je na gubitku…”(El-Asr, Kur’ana)

Vrijeme poklanjamo onome što nam je važno i drago, ramazan kao naš najdraži i najvažniji gost zaslužuje da mu pokonimo sve naše vrijeme. A ramazanske blagodati su opet najzaslužnije da nadahnjuju naše živote i da kreiraju naše vrijeme u budućnosti!

Ya – Rabbi – podari nam bereket u vremenu, posebno ramazanskom, ukabuli naš post naše namaze, ibadete i sve korisne sadržaje!

Tako Ti Tvoje milosti o Najmilostiviji!”

Razija Maksumić