Ramazanom do izvrsnosti

Život u stalnom ibadetu Allahu, dž.š., je model koji odgovara svakom temperamentu i svakog praktikanta dovodi do savršenih rezultata.

Svjedoci smo velike izgubljenosti i dezorijentiranosti, koja vlada, nažalost, sve češće i među religioznim osobama. Takvo stanje uzrokuje kako različite psihosomatske poremećaje kod pojedinaca tako i mnoge društvene anomalije.

Danas u svijetu postoje stotine različitih tehnika ličnog razvoja, unapređenja i uspostavljanja balansa u privatnom i poslovnom životu. Različite tehnike odgovaraju različitim  ljudskim prirodama i nude različite modele za rješavanje životnih izazova i ostvarenje ciljeva. Život u stalnom ibadetu Allahu, dž.š., je model koji odgovara svakom temperamentu i svakog praktikanta dovodi do savršenih rezultata.

Svaki ibadet ima svoje djelovanje u službi izgradnje i održavanja zdrave ljudske ličnosti, a u posebnim blagoslovljenim vremenima efektivnost ibadeta je veća. Iz ogromne svoje milosti Gospodar svjetova nam je dao mjesec ramazan u kojem svaki ibadet ima višestruku vrijednost i efektivnost na kvalitet života.

Allah, dž.š., nam je o vrijednosti mjeseca ramazana rekao sve u jednom ajetu: “Mjesec ramazan je taj u kojem je spušten Kur'an kao uputa ljudima i jasni dokazi Upute i razlikovanja između dobra i zla..” 2:185

Ovom prilikom izvlačim nekoliko poruka iz ajeta.

 Objava je toliko počašćenje ljudima da je Allah,dž.š., odredio poseban mjesec koji bi bio dostojan da se u njemu spusti Božija riječ ljudima. Samo jedna noć (noć Lejletul kadr) u ovom mjesecu je vrjednija od hiljadu drugih mjeseci. Prema tome, efektivnost svakog djela je utoliko veća u odnosu na drugo vrijeme.

Kur’an je uputsvo ljudima za skladan i uspješan život i na ovom i Drugom svijetu. Prema hadisu: “U Kur’anu je sve što je bilo i što će se desiti” razumijemo da je u njemu uputstvo za izvrsnost u svakom poslu ili stanju, kao i uputstvo za rješenje svih izazova, s kojima se pojedinac može susresti.

U Kur’anu su dokazi i potvrda uputstva za ispravno djelovanje kako bi čovjek ostvario svoj puni potencijal. Nerijetko se čovjek, usljed mnogo ponuđenih rješenja, povede za pogrešnim, iako prvobitno ima dobru namjeru. Kako bi izbjegli pogrešnu tehniku na putu ličnog razvoja i traganja za izvrsnosti Kur’an nam daje jasne dokaze uputstva za ljude. Ta, Kur’an je uputstvo ljudima za upoznavanje sebe darovano od strane Tvorca.

 U Knjizi su dokazi razlikovanja dobra i zla. To razlikovanje postoji u svakom čovjeku u vidu intuicije. Neki su je manje svjesni, a neki više. Svi mogu naći ocjenu istinitosti svoje sposobnosti razlikovanja dobra i zla u Kur’anu.

 Ovaj mjesec, bremenit blagodatima, je jedinstvena prilika za okretanje nove stranice u životu, donošenje važnih odluka i sumiranje dosadašnji rezultata i načina života. Stoga je za najbolje rezultate neophodna predramazanska priprema.

Predramazansko mubarek vrijeme je idealna prilika za samoobračunavanje. Prilika da upoznamo i detektujemo prepreke svome potencijalu, koji nam je Gospodar dao. Da prepoznamo prilike i mogućnosti za uspješnu realizaciju svrhe svoga postojanja.

Nakon samoobračunavanja slijedi pravo i ciljano djelovanje. Djelovanje usmjereno na ispravan cilj dovest će do izvrsnih rezultata. Za uspješnu ralizaciju ciljeva postavimo ih od krajnjeg cilje ka prvom koraku. Tako dobijamo jasnu sliku šta treba da uradimo u kojem vremenu. Pogledajmo sljedći primjer za jednu uspješnu i motivirajuću šemu, kroz koju se mogu postaviti bilo koji ciljevi , u skladu sa svrhom postojanja.

  • Krajnji cilj (društvo onih kojima Allah, dž.š., uči Kur’an, kao posebna nagrada)
  • dugoročni cilj (život u skladu s Kur’anom)
  • srednjeročni cilj (izučavanje i podučavanje drugih Kur’anu)
  • kratkoročni cilj (naučiti Kur’an napamet)
  • ramazanski cilj (naučiti 5 džuzeva Kur’ana napamet);

Svaki od ovih ciljeva može imati po nekoliko svojih podciljeva, naravno.  Berićetno ramazansko vrijeme je jedinstvena prilika da insan ostvari velike rezultate na samom početku puta do cilja. Posebnost ovog mjeseca koja je od velikog značaja za uspjeh i ustrajnost jeste odsustvo šejtana i prilika da čovjek upozna šta je njegov unutarnji glas, a šta šejtansko došaptavanje.

Iskoristimo ovo vrijeme da izradimo planove unapređenja u duhovnom, emotivnom, fizičkom i društvenom segmentu našega života. Planirajmo svaki trenutak  predstojećeg nam mjeseca u svrhu izvrsnosti u svakom dijelu života.

Pritom ne zanemarimo višestruku težinu  svakog dobrog djela u njemu, piše Akos.ba.