Ranka Tomić u Beogradu osuđena na pet godina zatvora za ratni zločin u BiH

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin počinjen 1992. godine u mjestu Radić, kod Bosanske Krupe zbog zlostavljanja 18-godišnje bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić.

Kako javlja Tanjug, osuđena je zbog ratnog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju i Tužiteljstvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe.

Predmet protiv Tomićeve beogradski je sud preuzeo od Županijskog suda u Bihaću, a Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. svibnja 2016. godine i preciziralo je 16. studenoga 2018. godine.

Ranku Tomić, koja je navodno bila zapovjednica Fronta žena Petrovac, tereti se da je mučila, nečovječno postupala i sudjelovala u zločinu nad Kamenčić koja je ubijena hicem iz pištolja maloljetnog mještana.

Ovaj je predmet poznat kao slučaj "Bosanska Krupa", a za ovaj su zločin u BiH ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Prema pisanju medija, Kamenčić su natjerali da se skine u centru sela u nazočnosti mještana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloljetni mještanin, dok je ležala ozlijeđena u iskopanom grobu.

Izvor: