Rašida Tlaib, muslimanka u američkom Kongresu je rođeni vođa

Rašida Tlaib

 

 

Rašida Tlaib, kongresmenka iz države Mičigen, članica Demokratske stranke, u povijest je ušla kao jedna od prvih muslimanki u američkom Kongresu kada je osvojila svoje mjesto, zajedno s Ilhanom Omarom, predstavnicom za Minnesotu.

Američko-palestinska političarka i pravnica Rašida rođeni je vođa, ali ne u klišeiranom smislu. Ova 'moćna žena', kongrresmenka, najstarija je od 14 braće i sestara. Odrastajući u Detroitu, Tlaib je dugo štitila i zauzimala se za ljude oko sebe. I u tome je tajna njenog uspjeha. Ne zaboravlja ko je i odakle je krenula.

Kći je palestinskih imigranata a njena baka i rođaci još uvijek žive u selima Beit Ur al-Fauqa i Beit Hanina na Zapadnoj obali. Dok je njezin otac radio na montažnoj traci u pogonu Ford Motor Company, Tlaib je preuzela ulogu porodičnog prevoditelja od 12. godine i kroz borbu za najmilije pronašla je svoj glas. To je isti glas koji odjekuje danas u Kongresnim dvoranama dok traži promjene u ime marginaliziranih grupa koje predstavlja. Tlaib tvrdi da se ovom misijom vodi uz vjeru i empatiju.

 

"Postala sam bolja muslimanka odrastajući u prekrasnom crnom gradu poput Detroita, jer je pravda postala druga priroda i za mene je islam toliko važan", kaže ona. "Naučena sam da će vam Allah vratiti tri ili četiri puta kao nagradu ako brinete o svojoj zajednici.

Čin polaganja zakletve na Kur'an Thomasa Jeffersona dok je nosila palestinski 'tobe' potvrdio je postojanje žena poput Rašide u očima američke javnosti i signalizirao svijetu da u ovo tijelo upravljanja ulazi muslimanka koja ima volju da mijenja status quo.

U Kongresu je čak pronašla mikrozajednicu, svoje "sestre u službi", koje su strasne u uklanjanju mržnje. Tlaib je član "Odreda", zajedno s Aleksandrijom Ocasio-Cortez, Ayannom Pressley i Ilhanom Omarom. Sve četiri su žene mlađe od 50 godina, izabrane u isto vrijeme i s istim liberalnim vrijednostima, nisu bijele i predstavljaju raznolikost i nadu mlađe političke generacije.

Tekst i foto: Envera Selimović, FB