Raskol između dva HDZ-a oko Inckove odluke: Grlić Radman podržao, Borjana Krišto protiv odluke

.
Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske (HDZ) podržao je odluku Valentina Incka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ako odluka Valentina Inzka koji dosad nije koristio Bonske ovlasti na koje ima pravo, ide u smjeru saradnje, traženja onog rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od Visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaku odluku koja doprinosi miru, stabilnosti i suživotu tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH”, kazao je Grlić Radman. 

 

S druge strane, Borjana Krišto (HDZ BiH) je navela da za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke. 

 

"Mislim da je to stvar nas koji smo trebali raditi, a iskreno sam iznenađena i nakon proteka određenog vremena, kada već govorimo o nekakvom zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogledu na budućnost i odgovornost političkih predstavnika koji kreiraju i koji imaju odgovornost u BiH da to rade. 

 

Mislim da sve skupa takve odluke i potezi nisu dobri za BiH, napose u ovim trenucima, bez obzira i na sadržaj i na bilo šta. Nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu političku sigurnost i stabilnost", kazala je Krišto. 

 

Ovim su se dva HDZ-a razišli u stavovima. Ko će reterirati i promijeniti mišljenje ubrzo, vidjećemo. Sudeći po dosadašnjoj praksi, biće to Borjana Krišto i HDZ BiH.