State Department: Raste vjerska netolerancija u Hrvatskoj

Vijeće Evrope ranije je objavilo da je u zemlji u porastu vjerska netolerancija, uključujući i onu na internetu, kao i pojava proustaških grafita.

Vjerska netolerancija u Hrvatskoj u porastu je, posebno na internetu, objavio je State Department u izvještaju o vjerskim slobodama za 2018.

"Vijeće Evrope i pravobraniteljica izvijestili su o porastu vjerske netolerancije, posebno na internetu", navodi State Department u izvještaju, prenosi Hina.

Podsjeća da je Vijeće Evrope u maju objavilo da je u zemlji u porastu vjerska netolerancija, uključujući i onu na internetu, kao i pojava proustaških grafita.

Osim toga, manjinske vjerske zajednice izvijestile su o povremenim slučajevima verbalnog zlostavljanja i fizičkih napada.

"U izvještaju narodne pravobraniteljice piše da komentari na raznim internetskim portalima optužuju Jevreje za potkopavanje demokratije, slobode i finansijskih institucija."

State Department piše da od 4,3 miliona stanovnika, što je procjena iz jula 2018. godine, 86,3 posto stanovnika čine katolici, 4,4 posto pravoslavci, a 1,5 posto muslimani.

Diskriminacija manjina u javnim školama

Gotovo četiri posto identificira se nevjernicima ili ateistima, a ostali su Jevreji, protestanti i drugi kršćani.

Prema Koordinaciji židovskih općina, u Hrvatskoj živi između 2.000 i 2.500 Jevreja.

State Department navodi kako nevladine organizacije izvještavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim vjerskim uvjerenjima, ali da Vlada odbacuje te optužbe.

Navode se i upozorenja pravobraniteljice da su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinim svjedocima, koji, zbog svojih uvjerenja, nisu htjeli primiti transfuziju krvi, te kako jevrejski čelnici smatraju da Vlada nije preduzela konkretne korake za vraćanje imovine zaplijenjene tokom holokausta.

Jevrejske i ateističke organizacije rekle su posmatračima State Departmenta da su nekatolička djeca diskriminirana u javnim školama, a upozorile su i na jevrejski i srpski bojkot komemoracije u Jasenovcu treću godinu zaredom.

Islamska zajednica istakla je dobre odnose s Vladom, kao i da je nakon susreta u aprilu s premijerom Andrejem Plenkovićem zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić iskazao zadovoljstvo pravnim statusom Srpske pravoslavne crkve.

U izvještaju se navodi da Vijeće Evrope i pravobraniteljica govore o povećanju vjerske netolerancije, posebno na internetu.

Fizičko zlostavljanje na osnovu vjere

Tome doprinose i grafiti koji slave ustaštvo, kao i verbalno i fizičko zlostavljanje na osnovu vjere.

State Department prenosi podatke Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama o tome kako je Vlada 2018. dala 288,2 miliona kuna (38 miliona eura) Katoličkoj crkvi za plaće, penzije i u druge svrhe, što je pad s 299,5 miliona kuna (40 miliona eura) u odnosu na 2017.

Vlada je finansirala i druge vjerske zajednice koje imaju ugovor s državom, proporcionalno njihovoj veličini, s 21,4 miliona kuna (2,9 miliona eura).

Godišnji izvještaj američkom Kongresu o vjerskim slobodama u svijetu, objavljen prošle sedmice, govori o stanju u svim državama te se provodi od 1998.

Podaci se prikupljaju od vlada, vjerskih grupa, nevladinih i drugih organizacija, novinara i drugih relevantnih institucija.