Rastu cijene nafte

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 72 dolara, poduprte padom zaliha u SAD-u, smanjenom opskrbom vodećih proizvođača i američkim sankcijama Venezueli i Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,80 dolara. Na američkom tržištu ostala je skoro nepromijenjena i iznosila je 63,83 dolara.

Niže američke zalihe

Cijene je danas poduprlo službeno izvješće američke vlade prema kojem su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1,4 milijuna barela. Zalihe benzina smanjene su za 1,2 milijuna barela, a zalihe derivata, koje uključuju dizel i loživo ulje, za 362.000 barela.

“Najnovija tjedna statistika o zalihama nafte u SAD-u očito je pozitivno djelovala. Pad je zabilježen u svim glavnim kategorijama (zaliha)”, kazao je Tamas Varga iz londonskog PVM-a, prenosi Index.

Cijene u ovoj godini ponajprije podupire sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, prema kojem se opskrba do sredine godine treba smanjiti za 1,2 milijuna barela dnevno.

Globalnu ponudu dodatno smanjuju američke sankcije OPEC-ovim članicama Venezueli i Iranu.

Izvoz sirove nafte iz Irana pao je u travnju na najnižu dnevnu razinu u ovoj godini, pokazuju podaci o isporukama, a potvrđuju ih i izvori iz industrije. To pokazuje smanjeni interes kupaca uoči očekivanog pojačanog pritiska Washingtona.