Rastu i cijene nekretnina u BiH: Provjerili smo kolike su kirije

.
U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u prvom kvartalu 2022. godine u Bosni i Hercegovini iznosi 2.248 KM, što je u poređenju sa prоsјеčnom ciјеnom prоdаtih nоvih stаnоvа u protekloj gоdini viša za 23 posto, te u оdnоsu nа prvi kvartal 2021. gоdinе viša za 24,9 posto.

U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Kako je kazao za Oslobođenje ekonomski analitičar i direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Muamer Halilbašić, jedan od razloga zašto se to dešava, kada su u pitanju nove stambene jedinice, definitivno je poskupljenje sirovina odnosno repromaterijala koji se koristi.

 

“Međutim, zaboravlja se i situacija da smo imali i značajan dio štednje stanovništva koji je bio unutar bankarskog sektora, a koji je sada doveden u situaciju da traži neki prinos, jer su drastično smanjene kamatne stope koje banke nude na oročene štedne depozite”, pojašnjava nam Halilbašić.

 

Realna vrijednost novca

 

Dakle, s jedne strane imamo pad prinosa na štedne depozite dok s druge porast cijene koji značajno nadilazi prinos koji se postiže na kamate.

 

“Smanjuje se realna vrijednost novca. Dakle, vrijednost vaše imovine se smanjuje i otuda jedan značajan broj onih koji su imali određenu štednju i viškove koji su bili unutar bankarskog sistema odlučio se da povuče taj novac i iskoriste ga na bolji način, tj. da ta sredstva preusmjeri u kupovinu stanova i eventualno zakup, te kroz rast cijena na neki način sačuva realno vrijednost ušteđenog novca”, kaže naš sagovornik.

Pad kamatnih stopa je još jedan faktor ne samo na depozite već i na kredite. Banke još uvijek imaju značajne viškove novaca i one u nastojanju da ta sredstva plasiraju idu s promocijama prema stanovništvu tako što odobravaju kredite”, ističe Halilbašić.

 

Ono što je zabrinjavajuće, barem za one koji namjeravaju kupovati nekretnine, jeste da ni u narednom periodu neće doći do pada cijena nekretnina.

 

Međutim, kada se uporede podaci entitetskih zavoda za statistiku, uočiljivo je da je više novih stanova prodato u manjem bh. entitetu RS nego u Federaciji BiH, a cijene u Banjoj Luci su mnogo više nego u Sarajevu.

 

Kirije skuplje za 10 posto

 

Do porasta cijena zakupa došlo je i kada je potražnja za iznajmljivanjem stanova u našoj zemlji u pitanju.

 

U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju u zavisnosti od lokacije i površine stana, pa tako za garsonjeru potrebno je izdvojiti 200 KM, dok za luksuzni stan treba izdvojiti i više od 1.000 KM.

No, kako nam je kazao zaposlenik jedne od sarajevskih agencija, nekretnine koje oni iznajmljuju primjerene su prošlim godinama i nije došlo do znatnih povećanja.

 

“Što se tiče rasta cijene ‘rentanja’, barem što se naše agencije tiče, nije skočila cijena a koliko sam upoznat, nije mnogo ni u drugim agencijama, do nekih 10 posto”, govori za Oslobođenje.

 

Najviše se izdaju stanovi, kako kaže, srednje vrijednosti – kao i do sada.

 

“To su stanovi od 300 – 500 KM. Međutim, što se tiče prodaje nekretnina – cijene su skočile za 20 do 30 posto. Tako da ponude ima s tim da je potražnja veoma mala, naglašava naš sagovornik.