Rastuće cijene smještaja u EU potiču povratak radnika u BiH

.

U januaru 2024. godine, Bosna i Hercegovina bilježi rast prosječne mjesečne neto plate po zaposlenom, pokazujući trend stabilnog ekonomskog napretka u zemlji. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna isplaćena neto plata u januaru iznosila je 1.328 KM, što predstavlja nominalni rast od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se ovaj rast poklapa s trendom sve manjeg broja građana koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom u inostranstvu.

Analizirajući podatke, primjećuje se da je ovaj porast plate ujedno potaknuo trend povratka radnika koji su ranije otišli iz BiH. Rastuće cijene smještaja i troškovi života u zemljama Evropske unije (EU) čine Bosnu i Hercegovinu privlačnijom destinacijom za povratak, s obzirom na relativnu stabilnost troškova života u zemlji.

Djelatnosti informacija i komunikacija, finansijski sektor te proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom su među sektorima koji su zabilježili najviše isplaćenih plata. Prosječna neto plata u ovim sektorima premašuje 1.800 KM, što je značajan pokazatelj ekonomske vitalnosti tih industrija.

 

S druge strane, sektori pružanja smještaja i usluživanja hrane, građevinarstva te trgovine na veliko i malo, pokazuju nešto niže prosječne plate. Ipak, i u ovim sektorima bilježi se rast, pružajući perspektivu radnicima u tim industrijskim granama.

 

Pored rasta prosječne neto plate, bilježi se i povećanje prosječne mjesečne bruto plate, koja je u januaru iznosila 2.052 KM. Ovaj rast odražava ukupni ekonomski napredak zemlje i potvrđuje pozitivan trend u razvoju radničkih primanja.

Porast cijena smještaja i troškova života u zemljama EU, uz relativno stabilne ekonomske prilike u BiH, čini zemlju atraktivnijom destinacijom za rad i život.

 

Upravo zbog ovakvih pozitivnih trendova, sve više građana se vraća kući, što potvrđuje poznatu izreku da “ima hljeba i u Bosni”. Očekuje se da će nastavak ekonomskog rasta i dalje poticati ovaj trend, pružajući novu perspektivu i nadu građanima Bosne i Hercegovine.