Rat kriminalaca na Balkanu prerasta u krvnu osvetu

Od juna prošle do januara ove godine u Crnoj Gori su se dogodila dva ubistva koja se povezuju sa obračunima kriminalnih grupa.

To je znatno manji broj u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, kada je u ratu između klanova, nastradalo pet osoba. Međutim, istražitelji vjeruju da je posljednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova, prenosi Avaz.

Neki od posljednjih obračuna kriminalnih grupa dolaze iz inostranstva. Prije desetak dana u Španiji je, od posljedica ranjavanja preminuo Baranin Zijad Nurković.

Autor emisija “Dosije”, “Na mestu zločina” i “Iza rešetaka”, Mašan Lekić navodi da su u svjetu kriminala konstantne promjene i to ne samo mjesta djelovanja kriminalnih grupa, već i saveznika. 

 

- Pa čak vidimo i u nekim zemljama koje su daleko od Crne Gore da su počeli da imaju svoje saveznike. Dat ću samo jedan primjer da sudstvo i policija pretpostavlja da ekipa Luke Bojovića koji je bio ovdje u Beogradu jedan veoma jak kadar za koga se sumnja da je nastavio posao”zemunskog” klana da je on sada blizak ljudima iz “škaljarskog klana". Dakle, to policija sumnja - kazao je Lekić za TVCG.

U policiji vjeruju da kriminalne grupe koje su ranije bile aktivne u Crnoj Gori, sada djeluju na teritoriji Zapadne Evrope. Osnova njihove moći je u zaradi od šverca droge.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović takođe ukazuje na dobru umreženost kriminalnih grupa, koje ne poznaju granice.

- Oni isto tako koriste i usluge drugih mafija, recimo turske mafije, albanske mafije, ruske mafije, italijanske mafije. Znači, koristeći usluge tih drugih mafija oni njima duguju za uslugu koju kasnije vraćaju - navodi Nicović.

Sve je manje sukoba kriminalnih obračuna na crnogorskim ulicama, ipak, istražitelji vjeruju da je posljednje ubistvo u Kotoru, kada je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca u Veselina Vukotića, nastavak rata između kriminalnih klanova. 

- Taj rat je toliko eskalirao da sad imamo situacije da najbliži članovi familija stradaju. Prvo je ubijen otac od jednog takođe istaknutog člana kavačkog klana, Roganović, a evo prije nekoliko dana imali smo ubistvo oca od dvojice vođa, mislim ljudi koji su označeni kao vođe “škaljarskog” klana. Dakle, da li je sad tu u pitanju već i krvna osveta, vrlo moguće -  napominje Mašan Lekić.

Ipak, sagovornici TVCG ističu da mafija nije jača od države. Na suzbijanje sukoba utiče i to što je od 2018. crnogorska policija spriječila više od 20 likvidacija.