RAT UŽIVO: Rusi ponovo granatirali Kijev

.
Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage zauzele naselje Metjolkine u istočnom predgrađu Severodonjecka.

Konašenkov je dodao da su ruske snage dalekometnim krstarećim projektilima pogodile komandni centar ukrajinske vojske u regiji Dnjipro, pri čemu su ubile više ukrajinskih generala i časnika.

"Kao rezultat udara ubijeno je više od 50 generala i časnika Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Glavni stožer, zapovjedništvo Kahovke grupe trupa, zračne jurišne trupe i formacije koje su djelovale u smjeru Mikolajiva i Zaporižje", rekao je.

U Kijevu su se danas čule eksplozije, rekao je guverner regije Oleksij Kuleba. Eksplozije su se čule u okrugu Višhorod, napisao je na Telegramu.

Navodi da nije bilo žrtava ili požara, ali je zamolio stanovnike Kijeva da ostanu u skloništima.

Nakon što nisu uspjele zauzeti glavni grad na početku rata, ruske snage usredotočile su napore na pokušaj preuzimanja potpune kontrole nad Donbasom, čije su dijelove već držali separatisti koje podržava Rusija. Međutim, regija se i dalje suočava sa zračnim napadima.

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) upozorio je danas da su obroci za izbjeglice u istočnoj i zapadnoj Africi morali biti reducirani zbog porasta potražnje i nedovoljnog financiranja.

Tri četvrtine izbjeglica u istočnoj Africi koje podupire program Ujedinjenih naroda dobile su obroke koji su i do 50% manji, objavio je WFP, a najteže su pogođene izbjeglice u Etiopiji, Keniji, Južnom Sudanu i Ugandi.

"Prisiljeni smo donijeti srceparajuću odluku da smanjimo obroke za izbjeglice koje se oslanjaju na nas za svoj opstanak", rekao je izvršni direktor WFP-a David Beasley.

Rusija je obećala da će nastaviti isporuke plina u Mađarsku i da će Gazprom ispuniti ugovorne obaveze prema toj zemlji, rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za javni radio.

 

Foto:Arhiv