Razbuktavanje korone evropskim bankama može odnijeti 800 milijardi eura

Euri
Bankama u sljedeće tri godine prijeti do 800 milijardi eura gubitaka po kreditima i smanjenje prihoda za 30 milijardi eura.

 

Evropskim bankama u sljedeće tri godine prijeti do 800 milijardi eura gubitaka po kreditima i smanjenje prihoda za 30 milijardi eura zbog posljedica krize uzrokovane korona virusom, prema istraživanju konsultantske firme "Oliver Wyman".

Prema osnovnom scenariju te firme, kojim se predviđa spor ekonomski oporavak i izostanak drugog zatvaranja ekonomija u većini država, procjene govore da će se loši krediti popeti na 400 milijardi eura, piše Tanjug pozivajući se na Financial Times.

To je 2,5 puta viši nivo nego prije tri godine.

S druge strane, prema lošijem scenariju, koji uključuje ozbiljne razmjere drugog talasa pandemije, ove cifre bi se udvostručile, a udio loših kredita evropskih banaka bi dostigao deset posto ukupnog kreditnog portfolija.

Težak period oporavka banaka

"Iako nije vjerovatno da će pandemije donijeti vrlo teške posljedice bankarskom sektoru, veliki broj banaka naći će se u nezavidnom položaju sa vrlo slabim povratima", kaže Christian Edelmann, jedan od direktora za analize evropskog sektora finansijskih usluga u "Oliver Wymanu", piše Financial Times.

Dodaje da će to rezultirati averzijom banaka prema riziku kada je kreditiranje u pitanju.

U tekstu se podsjeća da su evropske banke prošle kroz težak period oporavka od prošle finansijske krize 2008., i da su više od jedne decenije imale slabašnu profitabilnosti uslijed velike konkurencije na tržištu.

Evropske banke su u prosjeku, kako se napominje, upola manje profitabilne od američkih.

Pad prihoda za 180 milijardi eura

Pet najvećih banaka iz SAD-a već pripremilo 55 milijardi dolara za potencijalne gubitke po kreditima tokom prvog polugodišta ove godine, prenosi portal Poslovni.hr.

Pandemija COVID-a 19 će se negativno odraziti i na prihode evropskih banaka, prvenstveno zbog dugoročno izuzetno niskih kamatnih stopa.

Prihodi bi, nakon očekivanih gubitaka po kreditima, mogli ove godine da padnu za 180 milijardi eura na 385 milijardi eura, čak i ako se drugo zatvaranje izbjegne.

Oporavak na prošlogodišnju se ne očekuje prije 2022. godine, kada će prihodi od 535 milijardi i dalje biti za 30 milijardi eura niži, procjenjuju u "Oliver Wymanu" .

Prognoziraju takođe da će se neto prihod od kamata iduće godine spustiti za osam posto u odnosu na lanjski nivo, te da će to posebno pogoditi banke koje nemaju investiciono bankarstvo ili upravljanje imovinom.