Reagovanje PU „Vita plus“ Cazin na saopćenje Tužilaštva USK

.
Privatna ustanova „Vita plus“ iz Cazina uputila je reagovanje na saopćenje Tužilaštva USK-a o predmetu „ Pero„ objavljeno na njihovoj web stranici, a koje je jednim dijelom preneseno i u programu RTV USK.

U tekstu navedenog članka navodi se da je Ustavni sud BIH u jednom dijelu odbio kao neosnovanu, a u drugom dijelu odbacio kao nedopuštenu apelaciju PU Centar za obrazovanje „Vita plus“ Cazin, a u vezi predmeta ovog Tužilaštva protiv pravnih osoba PU „Vita plus“ Cazin i Visoka međunarodna škola Cazin i njenih odgovornih osoba.

 

Ovom apelacijom traženo je od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je navedenim rješenjima Kantonalnog suda u Bihaću povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo na imovinu Centra za obrazovanje. Ustavni sud BiH nije odlučivao o zakonitosti i opravdanosti dosadašnjeg postupanja Kantonalnog tužilaštva USK, jer to ne predstavlja nadležnost Ustavnog suda.

 

Naprotiv, u istoj Odluci Ustavni sud BiH obrazlaže da nije moguće utvrditi da li je krivični postupak bio pravičan dok se postupak pravosnažno ne okonča. Dakle, Ustavni sud BiH nije zauzeo kategoričan stav o pravičnosti postupka koji se vodi protiv Centra za obrazovanje, jer to u ovoj fazi nije moguće s obzirom na to da predmet nije pravosnažno okončan, već je isti u fazi istrage, navodi se između ostalog u reagovanju iz PU „Vita plus“ Cazin.