Reakcije na napad Izraela: Irci ga nazvali "divljačkim", Španci ogorčeni, Borrell se pozvao na Hag

F

Irski ministar vanjskih poslova Micheál Martin opisao je sinoćnji napad na šatorski kamp u Rafahu kao "divljači".

"Gaza je vrlo mala enklava, gusto naseljena. Ne može se bombardirati takvo područje bez šokantnih posljedica u smislu nedužne djece i civila. Pozivamo Izrael da prestane, da prestane sada, u smislu vojne operacije u Rafi", kazao je Martin.

Ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, obraćajući se na konferenciji za novinare u Španiji je također osudio napad.

"Jučerašnje bombardiranje na Rafah je još jedan dan u kojem su ubijeni nedužni palestinski civili. Ovo naglašava ono na što tri naše zemlje (Španija, Norveška i Irska) već dugo pozivaju - trenutni prekid vatre. Ali težina je još veća jer dolazi nakon odluke Međunarodnog suda pravde koja je, još jednom želim podsjetiti, obvezujuća i obvezujuća za sve strane. Mislim da ovaj put moramo dići glas ne samo za trenutni prekid vatre, već i za podršku međunarodnom pravu i Ujedinjenim nacijama", kazao je Albares.

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide je kazao kako se radi o povredi najvišeg suda na svijetu.

"Mislim da već mjesecima govorimo da smo zabrinuti da je izraelski stil ratovanja u Gazi bio u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom. Sada znamo. Imali smo obaveznu naredbu Međunarodnog suda pravde kojom se Izraelu naređuje da zaustavi napad na Rafah. To je obavezno. To je obavezujuće, što znači da je nastavak … u Rafi materijalna povreda odluke najvišeg suda na svijetu", kazao je Eide.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell je rekao da se mora provesti presuda Svjetskog suda, kojom je Izraelu naloženo da zaustavi vojne operacije u Rafahu.

Borrell je također optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da koristi lažne tvrdnje o antisemitizmu protiv Međunarodnog krivičnog suda za vlastite političke ciljeve.

Jeremy Corbyn, bivši lider Laburističke stranke Velike Britanije i zagovornik ljudskih prava, nazvao je izraelsko bombardiranje šatorskog kampa u Rafi "monstruoznim neuspjehom čovječanstva" u objavi na X.

Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskom teritoriju, opisala je napad Izraela na šatorski kamp u Rafi kao "još užasa".

"Ova okrutnost, zajedno s očiglednim prkošenjem međunarodnom zakonu i sustavu, neprihvatljiva. Genocid u Gazi‌ neće lako završiti bez vanjskog pritiska. Izrael se mora suočiti sa sankcijama, pravdom, obustavom sporazuma, trgovine, partnerstva i ulaganja, kao i učešća u međunarodnim forumima", kazala je Albanese.

Podsjećamo, izraelske snage bombardovale su šatorski kamp u kojem su smješteni raseljeni ljudi u određenoj sigurnoj zoni u Rafi, ubivši oko 40 Palestinaca, prema novinskoj agenciji Wafa. Mnoge žrtve bile su žene i djeca.

Foto: Klix