Redžo Lemezan napustio Našu stranku: Naš grijeh je što se ne divimo vladaru iz sjene

redzo
Redžo Lemezan, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo napustio je Našu stranku. U obrazloženju svoje odluke kaže da demokratija u Našoj stranci postoji samo na papiru, te da mu nisu ostavili nikakvu drugu mogućnost.

 

“Nakon ogromnih napada na mene koji su bili i uoči i za dane Bajrama, od članova Naše stranke, iako sam molio da diskusija prestane poštujući vjerski praznik, one nisu stale, a sve zbog moje slobode govora odnosno podrške gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Šuteći na takve stvari rukovodstvo stranke mi je jasno poslalo poruku da sloboda govora, mišljenja, kao temeljna ljudska prava nisu dobrodošli u Našoj stranci. Da, demokratija u Našoj stranci je samo na papiru”, objašnjava Lemezan.

Kaže da je najbolji pokazatelj toga jedan kandidat za predsjednika na nedavnom održanom kongresu i samo jedan diskutant.

“Naša stranka je bila moj izbor 9 godina. Ostao sam dosljedan temeljima te partije. Naša stranka nije!
Zarad komadića vlasti principi su izdati, non-stop se gutaju “žabe”, glasa se za osobe sa američke crne liste, a crvene linije odavno nema. U Našoj stranci i dalje ima sjajnih ljudi s kojima ću rado uvijek sarađivati i kojima se ovim putem zahvaljujem na ogromnoj podršci svih ovih godina”, govori Redžo Lemezan.

Dalje navodi da ne želi biti u stranci u kojoj mu neko bez argumentacije govori kako trebam glasati uoči glasanja. Da ne želi biti u stranci gdje ne može imati svoj stav i iznijeti ga.

“Ne mogu i ne želim biti u stranci u kojoj je pet profesionalnih zastupnika u Kantonu Sarajevo sa jako velikim platama, a da su se dobrovoljno odrekli kancelarije u Skupštini KS (jedini od svih parlamentarnih stranaka) u kojoj bi trebali provoditi radno vrijeme, primati građane, kordinisati aktivnosti i zaraditi platu. Ta odluka je donesena prije mog pristupanja Skupštini Kantona Sarajevo. Ne prihvatam da sam “glasačka mašinerija”, ruka koja se pokreće “na daljinski”. Građani me nisu birali za to da neko drugi donosi odluke, a da ja samo glasam”. kaže Lemezan.

Tvrdi da je njegov najveći grijeh u Našoj stranci isti kao i grijeh Albina Zuhrića, Denisa Gratza, Damira Marjanovića, Neire Dizdarević, Damira Arnauta, Elvisa Vrete i mnogih drugih čestitih članova koji su napustili Našu stranku u posljednje vrijeme.

“Naš zajednički grijeh jeste neposlušnost i nedivljenje jednoj osobi iz Naše stranke, vladaru iz sjene, ali kad je god neki veći politički problem u javnosti je nema i nikada ne snosi odgovornost, ali o svemu odlučuje. HDZ je za Našu stranku danas “nositelj evropskih vrijednosti”, baš kao što je za njihove federalne zastupnike Zagreb “jedini progresivni grad u regiji”. To valjda objašnjava stajanje na stranu HDZ- u Mostaru. Gašenjem organizacija u Mostaru kao i u još nekim gradovima, nepostojanje Naše stranke u manjem entitetu, potpuna politička isključenost za sve važne teme Bosne i Hercegovine govori da je za rukovodstvo Naše stranke država od Baščaršije do Marin dvora.

Obzirom da je Naša stranka izdala temeljne principe, postulate zbog kojih sam joj vjerno služio, donosio glasove, obzirom da se ne dopušta drugačije mišljenje, da se nameće jednoumlje napuštam tu i takvu Našu stranku. Kao mladom čovjeku nije mi lahko. No, nisu mi ostavili izbor”, kaže Redžo Lemezan.

On je također naveo da će o narednim političkim potezima blagovremeno obavijestiti javnost.