Regionalni molitveni doručak za 2020. održat će se u Mostaru

Američki Kongres odobrio je održavanje Regionalnog molitvenog doručka za 2020. u Mostaru, objavili su mediji u Mostaru, navodeći kako je o tome u pismu vlasti u tome gradu izvijestio američki kongresnik Robert Aderholt. 

U pismu kongresnika Aderholta mostarskom gospodarstveniku Daliboru Milošu, koji će biti organizator Regionalnog molitvenog doručka izražava se zadovoljstvo što su lokalni predstavnici poduprli tu inicijativu koja je usmjerena pomirenju, obnovi suživota i napretku.

Miloš: Zajedništvo i voljenje različitosti u BiH

"Nadamo se kako će okupljanje za molitveni doručak 2020. na taj način nadahnuti građane, zemlju, Zapadni Balkan i cijeli svijet", navodi se u pismu kongresnika Aderholta, kako prenosi Hina.

Miloš, koji je prošle godine sudjelovao na Molitvenom doručku u Washingtonu, rekao je kako je inicijativa za održavanje regionalnog skupa u Mostaru velika prigoda za ovaj grad.

"Prepoznao sam to kao nešto što treba Mostaru, treba jačanju zajedništva te poštovanja i voljenja različitosti u našoj BiH, treba jačanju regionalne suradnje u cijeloj regiji", rekao je Miloš. 

Rekao je kako se u Mostaru očekuje od 400 do 500 stranih gostiju od kojih će veliki broj biti dužnosnika iz SAD-a, uključujući predstavnike vlade i Kongresa SAD-a, kao i EU-a, te predstavnike svih zemalja jugoistočne i središnje Europe.

Regionalni molitveni doručak održava se diljem svijeta po uzoru na molitveni doručak SAD-a koji se održava svake veljače u Washingtonu.

Ideja nastala 1944. godine

Na njemu se okuplja odabrana politička i poslovna elita iz cijelog svijeta, koja sudjeluje u trodnevnim brojnim aktivnostima u okviru nacionalnog molitvenog doručka.

Po tradiciji, gostima se obraća predsjednik SAD-a.

Ideja koja je "rodila" molitveni doručak nastala je 1944. godine, nakon što je američki predsjednik Dwight Eisenhower u Ovalnom uredu s vodećim članovima američkog Kongresa odobrio "D-day" plan za invaziju i oslobođenje europskog kontinenta od Hitlerove Njemačke.