Rektor Islamović: Ostavku sam podnio iz ličnih razloga

Prof. dr. Fadil Islamović kategorički demantuje špekulacije u javnosti da iza njegove ostavke stoji politika.

Rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović prije par dana podnio je ostavku na ovu funkciju Senatu i Upravnom odboru ove visokoškolske ustanove. Na ovaj korak odlučio se, kako je naveo u pismenoj ostavci, iz ličnih razloga

Fadil Islamović za rektora Univerziteta u Bihaću imenovan je u oktobru 2016. godine na mandat od četiri godine. Iako mu mandat nije pred istekom, na ovaj korak, o kojem je razmišljao već pola godine, odlučio se, kako nam je kazao, iz ličnih i principijelnih razloga.

"Dakle, naš osnivač, Skupština Kantona je u fazi procesa konstituisanja i ukoliko se desi da taj proces bude završen u narednih 15-tak dana, ja ću naravno i o tim razlozima nešto više reći, naravno cijenjeći prije svega interes Univerziteta", kaže prof.dr. Fadil Islamović, rektor u ostavci.

Kako su se u javnosti, a i u pojedinim medijima, pojavile špekulacije, da je ostavka Islamovića uslijedila nakon što su nova parlamentarna većina i novi saziv Vlade krenuli sa smjenama upravnih struktura i direktora u pojedinim kantonalnim poduzećima i ustanovama, upitali smo rektora da li iza njegove ostavke stoji politika.

"Ne sad, ne ovih dana, nego otprilike u ove dvije i pol godine kako sam na mjestu rektora, nažalost, nije bilo politike. Kad kažem nažalost, mislim na neku pozitivnu politiku. Politika je završila postupak donošenjem Zakona, imenovala upravnu strukturu i digla ruke od Univerziteta. To je, ustvari, jedan od najvećih problema, Što se tiče aktuelne politike i nekakve eventualno većine koja se stvara, to nema nikakve veze sa mojom ostavkom. Ja moram da naglasim, bilo bi nekorektno kad bih bilo koju političku stranku prozvao i rekao da je mene neko kontaktirao. Dakle, nikad me niko nije kontaktirao, I u tom smislu te su priče potpuno neutemeljene", kaže prof.dr. Islamović.

U četvrtak će zasjedati Senat, koji će razmotriti njegovu ostavku, te u skladu s odredbama zakona utvrditi kandidata ili listu kandidata za v.d. rektora. Potom će biti održana sjednica Upravnog odbora, na kojoj će biti razmatrana lista kandidata. Nakon što kandidat ili lista dobiju saglasnost Upravnog odbora, na narednoj sjednici Senata, planiranoj za 27. decembar, pokrenut će se postupak tajnog glasanja o razrješenju rektora i imenovanju v.d., te donesena i odluka o raspisivanju konkursa za izbor novog rektora.