Republika Slovenija snažno podržava EU put BiH

Ambasadorica Republike Slovenije u BiH, Nj.E. Zorica Bukinac učestvovala je na debati sa predstavnicima Blok akademije Nezavisnog bloka u Sarajevu. Evropske

Evropske integracije BiH i odnosi između dvije zemlje su bile tema izlaganja Ambasadorice Bukinac koja je potvrdila jasan stav podrške Republike Slovenije Bosni i Hercegovini na njenom EU putu te potcrtala da je proširenje način opstanka cijele EU i da bez integracije zemalja Zapadnog Balkana, EU ne može biti kompletna.

U svome izlaganju Ambasadorica Slovenije je ukazala na trendove, te navela pozitivne rezultate Republike Slovenije od njenog ulaska u EU.

Također, odnosi između dvije zemlje su veoma dobri i ne postoje otvorena pitanja, a BiH i Republika Slovenija unapređuju svoje odnose u raznim oblastima, posebno u privredi, kulturi i obrazovanju.

Ova debata predstavlja nastavak razgovora i učešća ambasadora zemalja članica EU u BiH sa predstavnicima Bloka akademije NB-a koju je početkom godine otvorila Nj.E. Christiane Hohmann, ambasadorica S.R. Njemačke u BiH.

(Saopštenje za medije Nezavisnog bloka)