Republika Srpska kupuje tri helikoptera koja nema niko u Evropi

Kako piše zrakoplovni portal Tango Six, policija Republike Srpske će za potrebe svog ministarstva unutarnjih poslova kupiti rijetko viđene helikoptere na području Evrope, nakon što je odlučeno da policija ima vlastitu helikoptersku flotu. Policija RS, inače ima samo jedan helikopter Gazela kojim je jedno vrijeme upravljao tamošnji Helikopterski servis.

Osim ruske vojske i civilnih korisnika, helikopter Ansat, koji će RS kupiti po cijeni od 22 miliona eura, izvezen je jedino u Južnu Koreju i Kinu. Riječ je o, pored Ka-226, jedinom lakom višenamjenskom helikopteru čiji je razvoj počeo 1993. godine u Kazanjskom helikopterskom zavodu (KVZ) u ruskoj Republici Tatarstan gdje su nastali i poznati helikopteri Mi-1, Mi-4, Mi-8 te njegova izvozna verzija Mi-17. Otud i naziv Ansat što na tatarskom znači “jednostavan”.

Ansat je konstruisan kao laki višenamjenski helikoper s klasičnim nosećim i repnim rotorom i dvostrukim repom, te se može koristiti za prevoz putnika i robe, nadzor, traganje i spašavanje, protupožarnu borbu, medicinsku evakuaciju, obuku i trenažu te prevoz VIP osoba, prenosi Fokus.

Prvi let Ansata obavljen je 1999. godine, a dozvolu za komercijalnu upotrebu dobio je tek u avgustu 2013. godine. Naime, helikoper je imao ugrađen sistem komandi za upravljanje (EDSU) koji se koristi samo na savremenim vojnim i putničkim avionima te zbog toga nije odgovarao pravilima civilnog zrakoplovstva tamošnje agencije za civilno zrakoplovstvo koje nije znalo po kojim kriterijima može testirati i provjeravati helikopter s takvim sistemom. Taj sistem, inače, omogućuje bitno poboljšanje karakteristika leta, jeftiniju proizvodnju i lakoću upravljanja.

 

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo donijela je odluku prema kojoj je proizvođač morao izbaciti sistem EDSU i vratiti tradicionalni sistem upravljanja, nakon čega je Ansat dobio potrebne dokumente za civilnu upotrebu. Kako takve dozvole ne važe za vojsku, spasilačke službe i druge državne institucije, Ansat je najprije prodan ruskoj vojsci koja je krajem 2013. godine naručila prvih šest komada za potrebe obuke pilota.

Kasnije je vojska pribavila još 50 aparata, a naručeno je dodatnih 30 komada. Rusko ministarstvo zdravstva koristi njih 11, a u procesu narudužbe je njih 11. Državna kompanija Rostec naručila je, pak, 104 komada Ansata.

Izvor: