Respiratore Srebrene maline ne žele bolnice u Bihaću i Mostaru (FOTO)

Respiratori
Iz bihaćke Kantonalne bolnice rekli su kako će prepustiti respiratore onima kojima su potrebniji nakon što je SKB Mostar odbila respiratore Srebrene maline, a koje ovih dana dijeli Federalna uprava Civilne zaštite.

 

Doktor Hajrudin Havić, direktor bolnice kaže da je stav Kantonalne bolnice Bihać jasan. Tražili su dokumentaciju na osnovu koje bi struka (anesteziolozi) dali svoje mišljenje o istim aparatima i do sada nisu dobili povratnu informaciju. S obzirom da ova zdravstvena ustanova posjeduje dovoljan broj respiratora za svoje potrebe, njihov stav je da ponuđene respiratore daju onima kojima su potrebniji.

I raniji stav ovih bolnica je bio isti po pitanju respiratora koji su nabavljeni putem Srebrene maline, jer su i tada bili mišljenja da im je na prvom mjestu sigurnost pacijenata.

Negativan stav po pitanju ovih respiratora se bazira na nepoznavanju karakteristika opreme kao što su modusi ventilacije, način pogona, potreba za centralnim dovodom plinova, iskustvo u radu i slično.

 

Kako je ranije objavljeno, Sveučilišna klinička bolnica Mostar potvrđeno je da su odbili donirane respiratore od strane Civilne zaštite FBiH, odnosno respiratore iz afere “Srebrena malina”, jer postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti zdravlje pacijenata te su svi anesteziolozi iz SKB Mostar su potpisali izjavu kako ne žele rukovati takvim uređajima jer nisu za adekvatnu kliničku upotrebu.