Respiratori su korišteni u jedinicama intenzivne njege, a nisu za tu svrhu: Ko je odgovoran?

.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je govorio da je riječ o "samom vrhu ponude u ovoj branši", a stvarnost je pokazala nešto drugo

 

Agonija zvana nabavljeni respiratori ACM 812A privodi se kraju. Uprkos više od dvije godine ubjeđivanja da se oni mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, suđenje vještaka iz Italije je to sve demaskiralo.

Vještak Leandro Pekija (Pecchia), kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH da vještači sporne respiratore, otkrio je brojne dileme.

Riječ je o stručnjaku koji radi na ispitivanju biomedicinskih aparata pri Ministarstvu zdravstva Italije, a koji je veoma priznat u Evropi.

Sebijini krimoglavci

Iako su brojni mešetari, koji su pokušali da se "ugrade" u jednom od najtežih momenata za čovječanstvo, govorili da su to dobri respiratori, a premijer Federacije BiH Fadil Novalić je govorio da je riječ o "samom vrhu ponude u ovoj branši", stvarnost je pokazala nešto drugo.

Sebija Izetbegović je također jedna od onih koja je pokušavala ubijediti da su respiratori dobri u jedinicama intenzivne njege i to baš nakon pojavljivanja informacije da su anesteziolozi nezadovoljni respiratorima. 

Anesteziolozi su na kraju dali otkaz, a Sebija je okupila svoje klimoglavce na konferenciju za medije da aplaudiraju njenim izjavama.

44 posto minimalnih uslova

Tada je tvrdila da su sporni respiratori imali verifikaciju, a kako je pojasnio danas Pekija, Verlab samo provjerava da li respiratori imaju iste specifikacije u odnosu na priručnik, što ništa ne govori o tome da li se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Pekija je također praveći poređenje specifikacija respiratora kazao da sporni respiratori ispunjavaju tek 44 posto minimalnih uslova za korištenje u jedinicama intenzivne njege, odnosno da je njihova svrha za hitne slučajeve i u vozilima hitne pomoći i to u preporučenom vremenu od jedan sat.

Ipak, zbog tvrdoglavosti kojom bi se opravdala pljačka naroda oni su koristili u te svrhe. Obzirom na veliku smrtnost od koronavirusa u BiH u tom periodu postavlja se pitanje da li je jedan od uzroka toga i korištenje spornih respiratora.