Rezultati popisa: Crnogorci sele na more

H

Do jučer je u Crnoj Gori ukupno popisan 618.351 stanovnik, što je 99,7 posto u odnosu na popis 2011. koji je pokazao da u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika.

Pad brojeva

Popis stanovništva u Crnoj Gori traje do 28. decembra, a izvještaj crnogorske agencije za statistiku Monstat pokazuje manji broj stanovnika u 13 od ukupno 25 crnogorskih općina.

Pad broja stanovnika bilježi se uglavnom u sjevernim crnogorskim općinama, dok općine Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje bilježe porast broja stanovnika.

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković naglasila je da se radi o preliminarnim podacima i da je još rano govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji.

Koliko je stranaca

Još se ne zna koliko stranaca boravi u Crnoj Gori i koliko ih je popisano. Od početka rata u Ukrajini iznošene su razne procjene o broju Ukrajinaca i Rusa koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i Turaka koji su došli poslije neuspjelog puča u toj zemlji 2016. godine.

Najnovije procjene UNHCR-a govore da u Crnoj Gori boravi oko 60.000 izbjeglica iz Ukrajine.