Rifet Hozanović: Za razliku od SDA, mi smo dio naroda

Osnivač A SDA i predsjedavajući Gradskog vijeća Cazina Rifet Hozanović preživio je eksploziju bombe postavljene na automobilu nekoliko mjeseci prije izbora.

O tom incidentu, koji je adresirao političkoj konkurenciji - SDA, Hozanović nije progovorio ni riječi tokom cijele izborne kampanje, suprotno svim očekivanjima.

Ni jučer nije želio razgovarati o tome, pokazao nam je nekoliko prijetnji koje je dobio putem telefona. Nije ih čak ni prijavio policiji, kaže da nema više smisla. Na naš upit da li ga je to pokolebalo, odgovara da nije.

Kaže da je njegova stranka vodila ozbiljnu i fer kampanju, sve kako bi pokazali da su drugačiji, a što je na koncu doprinijelo izbornom rezultatu kojim su zadovoljni, koji im omogućuje legitimitet da krenu u formiranje vlasti. On kaže da je opozicija postigla dogovor još u Zenici, da će od nižih nivoa formirati vlast ka višim. Nakon što su na lokalnim izborima pobijedili u nekoliko općina, sada bi poslije općih izbora željeli formirati vlade u pet kantona, a za federalnu i državnu vlast još će sačekati rasplet. O pozivu SDA da sjednu za zajednički stol neće ni da čuje.

Gospodine Hozanoviću, s obzirom na to da bi ove dvije vodeće stranke u USK-u, SDA sa devet poslanika i vaša A SDA sa osam, mogle same formirati većinu i stabilnu Vladu, da li ste u A SDA spremni ići u postizbornu koaliciju sa SDA i formirati vlast na nivou Kantona?

- Naravno da toga neće biti i da su to špekulacije koje se u javnosti iznose s određenom namjerom. Zna se da SDA u USK-u koalira odranije s laburistima Fikreta Abdića, kao i to šta su učinili, odnosno šta sve nisu uradili u proteklih 20 godina vladavine i kako su došli do posljednjih izbornih rezultata.

 

Glas naroda

Oni su poput političke kuge koju samo rijetki prežive. Podsjećanja radi, šta je bilo sa Strankom za BiH, sa SDP-om, DF-om i na kraju SBB-om. Naši prioriteti u odnosu na SDA su dijametralni, jer kako reče njihov lider Bakir Izetbegović, njima su na prvom mjestu SDA, istaknuti pojedinci i dobro birane porodice, pa tek onda država i narod. Da zaključim, oni koji su pokušali ukrasti i oduzeti pravo građanima demokratskog biranja i odlučivanja su oni s kojima se ne može i ne smije koalirati.

Znači li to da i Vi vjerujete da je bilo izborne krađe glasova i čime potkrepljujete takav stav?

- Rezultati izbora u BiH nikada nisu izazvali veće nezadovoljstvo kod građana. Poštujući te službene rezultate, mi takođe nastavljamo svoje političko djelovanje u skladu s demokratskim načelima i u okvirima zakona. Naša je dužnost slušati glas naroda i našeg članstva, a neslaganje s tzv. pobjedom onih koji vladaju više od 20 godina je očigledno i vrlo glasno, tome smo svi svjedoci. Možda to u SDA ne žele shvatiti, ali vrijeme im je za odlazak na duži odmor.

Da li je bilo poziva iz SDA da se razgovara o mogućoj koaliciji?

- Bilo je poziva iz samog vrha SDA, a i na lokalnom nivou. To je u neku ruku i normalan slijed gledano iz njihovog ugla, međutim, mi za razliku od njih živimo u narodu i dio smo naroda. Znamo kako žive građani ove zemlje i šta žele, a to su promjene. Po nama je snaga naroda u narodu koji je zadovoljan i sretan u svojoj zemlji, a ne u napumpanim izbornim rezultatima, dok u isto vrijeme mladost ove zemlje odlazi u kolonama. Sama činjenica da ljudi toliko odlaze trebala je biti dovoljan pokazatelj SDA da narod želi promjene. Mi nećemo odustati od promjena, od borbe za pošten rad i to, nakon naših izbornih rezultata, smatramo svojom obavezom.

Pokrenimo promjene

Sve veći broj političkih istomišljenika dodatno nas podstiče i ne sumnjamo u to da su ovi izbori zapravo pokrenuli pravi proces promjena. Vrijeme će to pokazati.

Lideri SDP-a, NB-a NiP-a i NBL-a su najavili formiranje vlasti u pet kantona. Jeste li uz njih i da li je USK među tim kantonima?

- Jeste, mi smo tu. Prije svega, A SDA hoće da pokrene proces promjena, a to je moguće učiniti samo sa onima koji do sada nisu imali aktivnu ulogu u vlasti. Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, mi smo spremni na suradnju sa svim političkim faktorima koji su sa nama spremni izostaviti SDA i laburiste. Oni su do sada vršili vlast i s njima se ne može postići adekvatna reforma. Ono što smo se dogovorili u Zenici jeste da je logičan slijed formiranje vlasti od kantona prema državi, a to je suprotno od onoga što nam žele nametnuti iz SDA.