Rijetka i zaštićena vrsta foke pojavila se u Jadranu

.
Najugroženiji sisar Mediterana

 

U Jadranskom moru, u okolini Ulcinja, fotografirana je jedna od ugroženih morskih životinjskih vrsta, koja je izuzetno rijetka u našim krajevima – sredozemna medvjedica.

Ova vrsta foke je najugroženiji sisar Mediterana, čija se ukupna brojnost procjenjuje na oko 700 jedinki, a fotografija ovog predivnog primjerka je zabilježena u blizini Ulcinja.

U Crnoj Gori sredozemna medvjedica je strogo zaštićena vrsta. Institucije koje se bave zaštitom životne sredine apeluju na građane i turiste koji posjećuju primorje da, ukoliko primijete ovo divno i ugroženo stvorenje, da ga ne uznemiravaju.

Ovi morski sisari, zahvaljujući naporima naučnika i međunarodnim programima zaštite, izgleda da su uspjeli da obnove svoju populaciju tako da se danas smatra da ih postoji više od 700. Malobrojne izdvojene jedinke, poput ove kod Ulcinja, usamljeno lutaju Sredozemnim morem i povremeno bivaju registrovane na raznim obalama.

Najstabilnije sredozemne populacije nalaze se u Grčkoj i Turskoj, dok se najveća izdvojena kolonija od preko 300 jedinki nalazi na poluotoku Kabo Blanko – na granici Zapadne Sahare i Mauritanije.