Rješenje koje bi trebalo spriječiti svjetski rat: Priprema se posebna jedinica komandosa, imaju samo jedan zadatak: 'Ubijte Kim Jong-una!'

Home

Rješenje koje bi trebalo spriječiti svjetski rat: Priprema se posebna jedinica komandosa, imaju samo jedan zadatak: 'Ubijte Kim Jong-una!'


Sjeverna Koreja ponovno prijeti.

Obećala je potopiti Japan te na “pepeo i mrak” svesti Sjedinjene Države nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a objavilo da Pjongjangu uvodi nove sankcije, a onda je ponovno ispalila balističku raketu koja je preletjela preko Japana i izazvala niz novih reakcija.

Komitet za vanjske odnose i propagandu u Pjongjangu komentirao je da SAD “podmićuje članice Vijeća sigurnosti” kako bi izvršavale naredbe Vašingtona. Poprilično neobično, ali Južna je Koreja ovih dana javno govorila o planu atentata na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una.

U središtu tih planova je jedinica Spartan 3000, javio je New York Times. Južna Koreja otkrila je i da tu jedinicu planira oformiti do kraja godine, a činilo bi je između 2000 i 4000 vojnika.

Najbolji štit

Istodobno se radi na prilagodbi helikoptera i transportnih aviona za penetraciju sjevernokorejskog zračnog prostora tijekom noći, otkrio je za taj američki dnevnik Song Young-moo, južnokorejski ministar obrane.

Drugim riječima, Kim ne bi trebao mirno spavati ako nastavi s nuklearnim vježbama. “Najbolji štit koji možemo imati, osim posjedovanja nuklearnog oružja, jest strah Kim Jong-una”, objasnio je za NYT umirovljeni general južnokorejske vojske Shin Won-si. Seul očito igra na psihološku kartu - element iznenađenja nije važan, važno je učiniti Kima nervoznim.

Nekima se to čini nesmotreno jer mladi vladar sjevernog dijela Korejskog poluotoka redovito testira nuklearno oružje i rakete i ide mu sve bolje. No, prijetnja iz Pjongjanga, kažu drugi, nije umišljena. Upravo je balans straha, rezonira ta struja, nužan kako bi se izbjegao rat.

Iz neovisnih izvora nije potvrđeno koliko je daleko u vojnim ambicijama zaista došao režim u Pjongjangu. No, vojni stratezi s Juga sigurni su da barata s 5200 raketa koje je sposoban ispaliti na Seul u prvih deset minuta rata.

Tri plana

New York Times objavio je detalje o tri vojna programa koja je uvela Južna Koreja, direktno usmjerena protiv sjevernokorejske opasnosti. Kil Čain(smrtonosni lanac) program je usmjeren na detektiranje prijetnje raketiranja iz Sjeverne Koreje i poduzimanje preventivnog udara.

Drugi je Korejski zračni i raketni obrambeni program, a treći je Korejski program za odmazdu u koji spada jedinica Spartan 3000. Predsjednika zemlje Moon Jae-ina Južnokorejci su izabrali zbog umjerenih stavova o rješavanju problema s neprijateljski nastrojenim susjedom.

Većina Južnokorejaca protivi se izazivanju nestabilnog susjeda, no vlada je u nezgodnoj situaciji. Kako ne izazvati Kima, a zaštititi se? Iako Moon Jae-in nudi Kimu pregovore, on je još u vrijeme kampanje najavio povećanje izdavanja za obranu.

Vojni budžet Južne Koreje trebao bi porasti s 2,4 posto BDP-a na 2,9 posto.

Ove bi godine trebao biti 35,4 milijarde dolara, a iduće bi izdvajanja za vojsku rasla do 38,1 milijardu dolara, od čega bi gotovo 12 milijardi bilo za oružje za obranu od Sjeverne Koreje.

Bombe koje ruše i ukopane bunkere

Iako južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nudi Kimu pregovore, on je još u vrijeme kampanje najavio povećanje izdavanja za obranu. Vojni budžet Južne Koreje trebao bi porasti s 2,4 posto BDP-a na 2,9 posto.

Ove bi godine trebao biti 35,4 milijarde dolara, a iduće bi izdvajanja za vojsku rasla do 38,1 milijardu dolara, od čega bi gotovo 12 milijardi bilo za oružje za obranu od Sjeverne Koreje.

Južna Koreja razvija, sa SAD-om, mnogo razornije bombe, primjerice protubunkerske. “Naše nove balističke rakete moći će raznijeti Kimov bunker”, rekao je umirovljeni general Shin.

Dakle, osim tima za likvidciju postoje i drugi planovi. “Ne možemo imati vlastitu nuklearnu bombu, no ideja je da i bez nje držimo Kima u strahu”, objasnio je Shin.

Južna Koreja najavila je da će između 2021. i 2023. u orbitu poslati pet špijunskih satelita koji će motriti što se događa u Sjevernoj Koreji.

Dotad će ih iznajmljivati od Francuske i Izraela..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 16/09/2017 - 08:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top