Ročište u slučaju smrti Džene Gadžun ponovo otkazano, otac poručuje: Ovo je nova faza stresa

.
U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra je (u četvrtak) trebalo biti održano suđenje ljekarima Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović. Ipak, ročišta u slučaju smrti djevojčice Džene Gažun neće biti ni ovaj put, ponovo je otkazano.

Kako je saopšteno roditeljima djevojčice, Amili i Murisu Gadžun, ročište se ovoga puta otkazuje zbog bolovanja sudije koje je produženo za još dvije sedmice.

Podsjetimo, optužnica protiv navedenog trojca potvrđena je 11. jula ove godine.

Prvo, odnosno ročište o izjašnjenju o krivici otkazano je nakon što je Rožajcu pozlilo, a tom prilikom se nije izjasnila ni Halimić – Alajbegović, s obzirom da njen advokat nije bio prisutan.

Drugo ročište, koje se trebalo održati drugog novembra, otkazano je nakon što se nije pojavila osumnjičena Nina Jovanović.

Naredni pokušaj bio je zakazan za 16. novembar, pa je do otkazivanja došlo zbog bolovanja suca, što se desilo i danas.

Otac Muris za N1 poručuje kako su navedena dešavanja za porodicu sasvim nova faza stresa, ali da ih neće obeshrabriti.

“Dvije godine smo čekali da se nešto poduzme. Kada smo došli do onog glavnog dijela – ponovo je došlo do čekanja. Ovo je još jedna faza stresa, sva ova odlaganja i ponovno čekanje, ali nas to nije obeshrabrilo i neće”, podcrtao je Gadžun.

Nada se pravdi, do tada – dodaje kako neće imati mir i pravac u životu kakvog su ranije živjeli.

“Stres jeste, i za mene i za porodicu, nemamo mira i onog svog pravca kojim smo naučili živjeti. Nećemo ni imati, dok ne budu kažnjeni oni koji su krivi za smrt  Džene. Mi se nadamo da će nakon bolovanja sudije doći do ubrzanja postupka i da niko drugi neće otići na bolovanje”, istakla je porodica Gadžun.

Podsjetimo, dvogodišnja djevojčica iz Kaknja, Džena Gadžun, preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Rožajac je optužen za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić – oftalmolozi – optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.