Rođaka usmrtio sjekirom zbog međe

ubistvo
Istraga koju je banjalučko Tužilaštvo vodilo protiv 56-godišnjeg Banjalučanina Vinka Matića je okončana podizanjem optužnice za krivično djelo ubistvo. Matić se, naime, tereti da je 19. aprila ove godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima, u šumi zvanoj Osoje, koja je u vlasništvu njegove porodice, sjekirom usmrtio 77-godišnjeg rođaka Radomira Matića.

 

- Nakon verbalnog sukoba Matić je oštećenog M. R. fizički napao štapom kojeg je oteo od njega, kao i sjekirom koju je prethodno ponio sa sobom kako bi ogradio svoju parcelu. Optuženi je prvo štapom udario oštećenog u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom je oštricom sjekire udario oštećenog M. R, koji je ubrzo preminuo, stoji u optužnici koju je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, optuženi Matić je rođaka Radomira Matića napao zbog međe, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu. Vinko se nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao Radomira, ali po dolasku patrole na lice mjesta starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom. Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon alkoholu.