BREKOVICA: Roditelji protiv upisa djece migranata u mjesnu školu (VIDEO)

- Resorni kantonalni ministar Damir Omerdić naglašava da zvanična odluka o školovanju djece migranata u ovoj školi nije donesena. Pregovara se i traži najbolje rješenje, a škola u Brekovici samo je jedna od opcija

Roditelji djece koja pohađaju OŠ Brekovica pobunili su se nakon najave da bi se ovdje moglo upisati 51 dijete iz migrantske populacije koja su smještena u hotelu Sedra. Kažu da nemaju ništa protiv djece, ali strahuju da bi se skupa s njima ovdje doselile cijele porodice. Ukoliko se to desi, neki od roditelja zaprijetili su da će ispisati svoju djecu.


U mjesnoj zajednici smatraju ovo problemom u koji se oni moraju uključiti, reći svoj stav i ponuditi rješenja, kaže Sead Ćehić, predsjednik Savjeta MZ Brekovica.


Roditelji nemaju ništa protiv djece, suosjećaju s njima, jer znaju da su oni i njihovi roditelji u nezavidnoj situaciji. Ipak, postoji bojazan, pogotovo kada je riječ o higijensko-zdravstvenom aspektu, a on je za roditelje najvažniji. Smatraju da su ovdje zakazale državne institucije koje se bave problematikom migranata.


Sastanak koji je danas održan između roditelja, predstavnika mjesne zajednice i direktorice škole nije završio konkretnim zaključcima i rješenjima. Zbog toga će se ponovo sastati u ponedjeljak kada bi trebali zauzeti stav koji će prezentirati nadležnom resornom ministarstvu.


S druge strane, u ministarstvu obrazovanja tvrde da svoj djeci, bez obzira na to odakle su, prema Konvenciji UN-a treba omogućiti pravo na školovanje.


Ministar Damir Omerdić naglašava da zvanična odluka o školovanju djece migranata u ovoj školi nije donesena. Pregovara se i traži najbolje rješenje, a škola u Brekovici samo je jedna od opcija