Roditelji učenika OŠ "Cazin I": Reagiramo na ovaj način jer se ovo tiče nas i naše djece

Nakon jučerašnjeg roditeljskog bojkota nastave učenika OŠ "Cazin I" iz razloga što još uvijek nije pronađeno adekvatno rješenje za problem neuslovnih učionica u kojima ova djeca pohađaju nastavu, za danas je zakazan hitan sastanak direktora OŠ "Cazin I" i Gimnazije Cazin sa ministrom Ramićem i premijerom Rošićem kako bi se što prije našlo odgovarajuće rješenje. Šta roditelji kažu o jučerašnjem događaju i kompletnoj situaciji donosimo u nastavku u njihovom saopćenju za javnost:

Okupljanje koje smo jučer organizirali nisu nikakve demonstracije, i ništa slično tome, ovo je samo način da izrazimo svoje nezadovoljstvo zbog loših uslova rada kojima su svakodnevno izložena naša djeca. Nemamo namjeru govoriti o tome kakvo je stanje u školskim prostorijama, to je već svima nama poznato. Mjesecima, i godinama, tema  smo sredstava javnog informisanja. Slike s izgledima učionica, svlačionica, WC-ova vrte se i ovih dana po društvenim mrežama. Kompletna škola je u lošem stanju, izgradnja nove, i sami vidimo  koliko i kako napreduje. Obećano nam je da ćemo ovu školsku godinu krenuti u novu školu, ali bilo je očigledno da nećemo. Dakle, rješenje se moralo tražiti prije početka školske godine, ali nije. Dovedeni smo u situaciju da svoju djecu nećemo pustiti u dio školske zgrade koji se raspada jer bismo doveli u pitanje zdravlje naše djece, neka djeca su se u međuvremenu i razboljela. U jednom odjeljenju osmog razreda u petak je bilo na nastavi samo šestero djece. Bilo je roditeljskih inicijativa upućenih direktoru škole, bilo je nekoliko zajedničkih sastanaka s njim, ali do danas se nije našlo rješenje, pitanje je i je li se uopće tražilo. Zato reagiramo na ovaj način JER SE OVO TIČE NAS I NAŠE DJECE.

Sva naša djeca su jednaka i jednako važna i zaslužuju normalne uslove za rad i učenje. Tražimo rješenje na zadovoljstvo svih nas, djece, roditelja i nastavnika koje pozivamo da nam se pridruže i podrže ono za šta i sami znaju da je ispravno. Mi djecu nećemo voditi u druge škole jer je ovo škola naše djece i naša, ali i vaša škola. Menadžmentu škole dajemo rok od 48 sati da nam obezbijedi sigurne i tople učionice, ističu na kraju saopćenja roditelji učenika OŠ "Cazin I".