Rohingya muslimani na meti budističkih militanata u Šri Lanki

Home

Rohingya muslimani na meti budističkih militanata u Šri Lanki


Više od 430 hiljada muslimana iz Arakana je za manje od mjesec zbog nasilja u Mijanmaru izbjeglo u Bangladeš. Osim u Bangladeš, grupa muslimana iz Arakana ranije je utočište našla i u Šri Lanki. Ipak, njihove muke ni tamo nisu prestale, jer su izloženi napadima lokalnih budističkih militanata, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef policije u Šri Lanki Ruwan Gunasekara potvrdio je kako se grupa budističkih militanata okupila na protestu ispred objekta u glavnom gradu Colobu, gdje borave mijanmarske izbjeglice, a koji je pod kontrolom Ujedinjenih naroda (UN).

Gunasekara je kazao kako su militanti tokom protesta izbjeglice nazivali “teroristima”, tražili da se pošalju nazad u Mijanmar, te su kasnije i napali objekat. Policija je bila primorana evakuisati blizu 30 arakanskih muslimana.

Šef policije je podsjetio kako se radi o izbjeglicama koje su tokom aprila ove godine ilegalnim putem pokušale ući na teritorij Šri Lanke, no priveli su ih pripadnici sigurnosnih snaga. Odlukom suda ova grupa je smještena u objekat pod kontrolom UN-a.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi je ranije izjavio kako je broj izbjeglica koje su uspjele pobjeći od sukoba u Mijanmaru u Bangladeš veći od 430.000.

Međunarodni fond UN-a za djecu (UNICEF) ranije je saopćio kako se među izbjeglicama koje su utočište pronašle u Bangladešu nalazi više od 250.000 djece, od toga 1.822 ih je bez roditelja.

 

(Izvor: Saff)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 19:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top