Romi u BiH su najsiromašniji, najneobrazovaniji i isključeni iz svih tokova života

Problemi s kojima se Romi susreću u Bosni i Hercegovini su brojni. Loši uvjeti života, stambeni problemi, prepreke u obrazovanju su samo neke od njih.

Problemi s kojima se Romi susreću u Bosni i Hercegovini su brojni. Loši uvjeti života, stambeni problemi, prepreke u obrazovanju, nedostatak mogućnosti za stvaranje prihoda, uskraćivanje pristupa osnovnim pravima i slobodama predstavljaju dodatno opterećenje za ionako loše stanje Roma u Bosni i Hercegovini, istaknuto je ovo na današnjoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Izrada i realizacija Akcionog plana za obrazovanje Roma u BiH je prioritet, s obzirom na to da u BiH još veliki broj Roma nema ni osnovno obrazovanje, a država sasvim malo ili skoro ništa ne čini po tom pitanju. Fokus je na procesu izrade i realizacije akcionih planova za rješavanje problema romske nacionalne manjine u BiH za oblast obrazovanja, prenosi Dnevni avaz.

Ni brojnim programima koji su rađeni, iz Romskog informativnog centra Kali Sara, ističu da nije napravljen veliki iskorak, zbog svih prepreka u državi, od teške ekonomske situacije do političke slike, pa i svih drugih faktora.

Mali postotak djece koja su obuhvaćena obrazovnim procesom, daju rezultat velike stope nezaposlenosti ove populacije.