Ronioci udružili snage i krenuli u akciju izvlačenja dječaka iz pećine na Tajlandu

Spasioci na Tajlandu počeli su misiju evakuacije 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine gdje su bili zarobljeni dvije sedmice. Timovi su ušli u pećinu u 10 sati po lokalnom vremenu.

Spasilačko osoblje koje nije esencijalno je pomjereno s ulaza. Ostali su samo ronioci, medicinsko osoblje i snage sigurnosti. Dječaci su u pećini od 23. juna kada je zbog kišne sezone poplavila, a oni ostali zarobljeni.

U misiji učestvuje 13 stranih ronioca i pet s Tajlanda. Pretpostavlja se da bi dječaci mogli izaći oko 21 sati po lokalnom vremenu, ali operacija bi mogla trajati i nekoliko dana. 

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn kazao je kako su dječaci i njihov trener fizički i mentalno spremni i da su odlučni i fokusirani. Nije detaljno objašnjeno kako će izvući dječake, ali se pretpostavlja da će to biti kombinacija ronjenja i hodanja u dijelovima gdje voda to dopušta. Najzahtjevniji dio se nalazi odmah nakon komore u kojoj se nalaze dječaci, a u njoj je 30 metara vode. Dječaci nikada nisu koristili opremu za ronjenje.

Tajlandska mornarica najavila je misiju na društvenim mrežama gdje su se ronioci i vođa operacije čvrsto stisli za ruke. Građani Tajlanda uputili su molitve i poželjeli im sreću s nadom da će dječaci što prije biti napolju sa svojim porodicama.