Uzaludna posjeta Sarajevu: Premijer Rošić bez konkretno dogovora u vezi migranata

On je istakao da su fokusna odredišta migranata Sarajevo i Unsko-sanski kanton.

U Sarajevu je danas održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića, premijera FBiH Fadila Novalića i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića na temu povećanog broja migranata na području USK-a.
Denis Zvizdić je kazao da će BiH zadržati humani aspekt prema onima koji traže međunarodnu zaštitu, a dolaze na teritorij BiH.

“Nastavit ćemo se ponašati s važećim domaćim zakonima, o azilu i strancima. I nastavit ćemo na jačanju i osiguranju naše granice prema istočnim susjedima odakle dolaze migranti kako bi zapriječili sve nelegalne prelaske. U zadnjim danima otvorila su se jedan ili dva ilegalna prijelaza. Već danas su otišli policajci s nivoa Brčkog i RS-a na te prijelaze i granicu ćemo držati pod potpunom kontrolom”, rekao je Zvizdić.

On je istakao da su fokusna odredišta migranata Sarajevo i Unsko-sanski kanton.

“Kasarnu Ušivak kod Sarajeva će Crveni križ osloboditi do kraja sedmica, a iduće sedmice idemo u infrastrukturno opremanje kako bi bila prihvatni centar za migrante koji dolaze na područje Sarajeva. Imamo migrante u Salakovcu, Istočnom Sarajevu i Delijašu. Što se tiče USK, koji je danas bio u središtu teme sastanka, orijentisani smo da pružimo maksimalnu pomoć, posebno Bihaću i Velikoj Kladuši, kako bi zbrinuli migrante i očuvali javni red i mir”, kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je u narednom periodu potrebno definisati lokalitet i objekte za migrante na području USK.

“Ispraznit ćemo objekte gdje migranti pokazuju asocijalno ponašanje, čime remete javni red i mir, te narušavaju sigurnost građana”, dodao je Zvizdić.

On je istakao da migranti žele napustiti BiH i da su potpune neistine pojedinih političara u BiH koji pokušavaju iskoristiti nevolju ljudi zbog najjeftinijih političkih poena.

Niko još nije dobio azil niti ima govora da se migrantima daju bilo kakva državljanstva. Mi ćemo se odnositi humano, ali ćemo pratiti situaciju u regiji, situaciju koja dolazi sa krizom iz Grčke i dalju propusnost prema EU i reagovat ćemo adekvatno. Ostat ćemo humani, ali BiH neće biti sabirni centar za migrante na Balkanu. Na prvom mjestu je sigurnost građana BiH, javni red i mir, ali i humani aspekti zdravstvene zaštite, smještaj i hrana za migrante”, zaključio je Zvizdić.

Husein Rošić, premijer USK, je kazao da je situacija u tom Kantonu pod kontrolom.

“Bilo je širenje skabijesa koji je stavljen pod kontrolu. Medicinski timovi su stalno na terenu. Zbog osoba koje pokazuju asocijalno ponašanje bili smo prekinuli medicinsku skrb, ali je nastavljena. Od ponedjeljka ćemo utvrditi jednu lokaciju za migrante”, rekao je Rošić

On je kazao da migranti koji pokazuju asocijalno ponašanje dolaze iz Afganistana.

“Radi se o pojedincima koji čak konzumiraju i opojne droge. MUP USK drži situaciju pod kontrolom i nadzire te osobe 24 sata dnevno. Nivo narušavanja javnog reda i mira smo spustili na minimum, ali moramo imati jedno mjesto gdje možemo vršiti kontrolu”, dodao je premijer USK.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je potrebna svojevrsna trijaža migranata.

“U ponedjeljak ćemo utvrditi šta je od objekata pogodno za ovu funkciju. Imaju i različite vrste migranata, neki su asocijalnog ponašanja, neki imaju neku bolest. Potrebna je trijaža, ako nije pregruba riječ. Treba odabrati objekte, a jedna od mogućih lokacija je Agrokomerc”, istakao je Novalić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić se zahvalio na podršci državnog nivoa na rješavanju ovog problema.

“Građani bihaća su pokazali nivo humanosti. Imamo podršku, ministar Mektić je bio u Bihaću, a bio sam u kontaktu sa ministricom Borovac. Problem ćemo lakše riješiti jer se uključio i državni nivo. Pomogli su nas i međunarodne organizacije, a ima i drugih humanitarnih orgnaizacija. U pravom trenutku su došli današnji zaključci”, kazao je Fazlić i dodao da prema posljednjim podacima u Bihaću boravi blizu 600 migranata što se mjeri prema broju podjeljenih obroka.