Rošić: Mektić nam je obećao da će migranti biti prebačeni u adekvatnije objekte, ali to se još nije dogodilo

Krajina se posljednjih mjeseci suočava sa najezdom migranata koji dolaze iz arapskih zemalja i dolaze u našu zemlju pokušavajući preći u Republiku Hrvatsku kako bi se dokopali neke od željenih destinacija u Evropskoj uniji.

Oko toga se u javnosti mnogo špekuliralo o tome ko migrante usmjerava u BiH, a posebno u Krajini, zašto se kantonalne u saradnji sa federalnim konačno neuozbilje i pristupe ovom problemu konkretno umjesto što daju uvijek iste izjave i dovode specijalne goste s kojima se slikaju i šalju poruke javnosti kako je sve pod kontrolom i da će migrantska kriza ubrzo biti rješena a migranti spriječeni da ulaze u našu zemlju.

Tim povodom je Husein Rošić premijer Vlade Unsko-sanskog kantona jutros za fenu izjavio kako je kroz područje Krajine do sada je prošlo 2.040 migranata koje je evidentiralo ministarstvo unutrašnjih poslova, od čega ih je najviše prošlo, boravilo ili još uvijek boravi u Bihaću i Velikoj Kladuši iako prolaze i kroz Cazin i Bužim.

On je između ostalog dodao kako migranti na raznim lokacijama kantona pokušavaju preći u Hrvatsku, te da se trenutno u Bihaću nalazi oko 600 migranata smještenih u napuštenom Đačkom i Penzionerskom domu, dok ih je u Velikoj Kladuši oko 350.

“Situacija je za sada pod kontrolom, iako imamo problema s nekim osobama pretežno iz Afganistana koji su asocijalnog ili nasilnog ponašanja” rekao je Rošić

On ističe kako lokalne i kantonalne vlasti nisu bile spremne za ovu situaciju, iako su mjesecima ranije upozoravali da bi se ovakav scenarijo mogao dogoditi te su do sada budžetskim preraspodjelama uspjeli osigurati sredstava.

“Finansiramo gradski i kantonalni Crveni križ i dobijamo određene donacije, ali zalihe su već pri kraju. Gradski Crveni križ je bio najavio da će obustaviti isporuku toplog obroka jer nisu imali resurse, ali i zbog toga što se njihovi volonteri nisu osjećali sigurno u tim centrima“ istakao je Rošić

Zbog toga je kao premijer morao narediti policiji da čuva objekte koji nisu u njegovoj ingerenciji čime neovlašteno postupaju, ali su morali pružiti zaštitu volontera i zdravstvenih timova koji vrše zdravstvenu skrb.

U intervju za Fenu dotakao se i sastanka s višim nivoima vlasti te podsjetio da je ministar sigurnosti Dragan Mektić posjetio Bihać kada je predložio da se oformi jedan centar za migrante ali kako do konkretne pomoći nikad nije došlo.

„Mektić nam je tada nešto obećao, ali to do sada nije realizirano. Tada nam je obećano da će biti prebačeni u adekvatnije objekte, ali to se još nije dogodilo“, kazao je Rošić.