Da li raspodjela ministarstava prijeti raskolu većine u Skupštini SBK

Posljednja sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj su se birali delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH protekla je bez dva zastupnika Stranke demokratske akcije iz Gornjeg Vakufa koji su, navodno, odbili doći jer Gornjovakufljanima nije pripalo nijedno ministarstvo.

Tim povodom kontraktirali smo predsjednika Kantonalnog odbora SDA SBK Asima Mekića koji nam je kazao da ne zna zbog čega zastupnici nisu došli na sjednicu, prenosi Klix.ba.

"Ono što je najbitnije, obavljeno je glasanje i izabrani su delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herceogvine. Na pomolu nije nova većina, a ja ne znam zbog čega zastupnici nisi došli na sjednicu. Postoje određena nezadovoljstva oko raspodjele ministarstava, ali ne znam da je to razlog", kazao je Mekić.

Uvjeren je da će doći na narednu sjednicu na kojoj će biti imenovan mandatar Vlade i raspoređena ministarstva. 

"Ubijeđen sam da ćemo imati 2/3 većinu, inače se ne bismo upuštali u ovu avanturu", kazao je Mekić.

Nijaz Helez u ime SDP-a SBK je kazao kako je nedolazak dva zastupnika SDA samo njihov problem te da su prije nekoliko dana raspoređene ovlasti u ovom kantonu.

"Da li su oni još uvijek tu ili nisu, vidjet ćemo kada bude glasanje za mandatara vlade. Oni bi trebali imati 20 glasova za novog mandatara, a vidjet ćemo da li će ih biti 18", kazao je Helez.

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini SBK Amir Orlović je kazao da je pričća o nedolasku zastupnika SDA iz Gornjeg Vakufa samo kuloarska.

"Istina je da je OO SDA Gornji Vakuf napravio jak rezultat na izborima i do sada su imali ministra. To je po meni izraz njihovog negodovanja, ali da li će napustiti stranku, vidjet ćemo. Opozicija ima deset zastupnika i s dva zastupnika SDA koja se spominju, vlast neće biti moguće formirati", kazao je Orlović.

SDA, HDZ i stranke okupljene oko HNS-a s 20 zastupnika su za mandatara predložili Tahira Lendu. Međutim, za izglasavanje ove odluke i formiranje vlade potrebno im je svih 20 ruku. Odsustvo dva zastupnika iz Gornjeg Vakufa s posljednje sjednice poljuljalo je temelje većine u SBK te se postavlja pitanje da li će vlast na narednoj sjednici Skupštine SBK biti formirana.