Dodik: RS će formirati operativno tijelo koje će pratiti kretanje migranata

KOZARA - Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku predstavnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj dogovoreno da bude imenovano operativno tijelo koje će u Srpskoj pratiti kretanje migranata.

Dodik je rekao da ovo operativno tijelo treba da prati i uključi sve institucije - policiju, Civilnu zaštitu, lokalne zajednice, da bi se utvrdilo tačno kretanje, ulazak, zadržavanje i prolazak migranata.

"Mi ne želimo migrante na našim prostorima, jer smo odgovorni prema svojim građanima i ovdje neće biti sabirnih centara za migrante. Ako Evropa hoće humanost, neka otvori granice i primi migrante", rekao je Dodik novinarima na Kozari.

On je istakao da je to stav koalicije SNSD-, DNS, SP, ali i većinska volja naroda.

"Svako ko je gladan dobiće hranu, ali ne želimo da nam nesposobna vlast na nivou BiH i pojedinci kreiraju neka buduća rješenja i odbucujemo politike koje idu za tim da se na prostorima gdje su Srbi bili u Federaciji BiH sada pokušavaju napraviti migrantska naselja, jer razumijemo da je to trajno naseljavanje ljudi koji treba da etnički očiste Srbe na tom prostoru", zaključio je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da Republika Srpska i Federacija BiH moraju efikasnije raditi na suzbijanju velikog broja migranata, jer ih Srpska ne može primati.

"Mi nemamo mogućnosti da zbrinemo migrante", rekao je Pavić.

Na Kozari je danas održan sastanak vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a i SP na kojem je razmatrana politička situacija u Republici Srpskoj i BiH.